Sari la conținut

Acest tip de dietă, deși considerată sănătoasă, crește riscul de boli cardiace și decese asociate

Alimente ultraprocesate pe baza de plante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente ultraprocesate pe baza de plante

O dietă pe bază de plante este lăudată pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru reducerea riscului de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că alimentele ultraprocesate pe bază de plante nu oferă aceste beneficii și sunt de fapt legate de un risc crescut de boli de inimă și de mortalitate asociată inimii.

Acest tip de dietă, deși considerată sănătoasă, crește riscul de boli cardiace și decese asociate

Descoperirile celui mai recent studiu publicat în The Lancet Regional Health—Europe sugerează că consumul de alimente ultraprocesate pe bază de plante este asociat cu un risc cu 7% mai mare de boli cardiovasculare în comparație cu consumul de alimente neprocesate pe bază de plante.

Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul. Deși alternativele fără carne, cum ar fi burgerii procesați, nuggets și cârnații sunt adesea comercializate ca opțiuni mai sănătoase, acestea conțin de obicei niveluri mai mari de sare, grăsimi și zahăr, împreună cu aditivi artificiali.

„Se știe că alimentele proaspete pe bază de plante, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale și leguminoasele au beneficii importante pentru sănătate și mediu. În timp ce alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca alimente sănătoase, acest studiu amplu arată că alimentele ultraprocesate pe bază de plante nu par să aibă efecte de protecție asupra sănătății și sunt legate de rezultate slabe în materie de sănătate”, a spus dr. Eszter Vamos, coautor al celui mai recent studiu, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au făcut concluziile după ce au evaluat datele de la peste 118.000 de persoane din studiul UK Biobank. Participanții aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani și dieta lor a fost examinată timp de cel puțin două zile.

Cercetătorii recomandă reducerea consumului de alimente ultraprocesate

Cercetătorii au corelat apoi datele participantilor cu inregistrarile lor de spital si mortalitate pentru a obtine informatii despre bolile cardiovasculare.

„Consumul tuturor alimentelor pe bază de plante nu a arătat nicio asociere cu niciuna dintre bolile asociate. Consumul mai multor non-alimente ultraprocesate pe bază de plante a fost legat de rezultate mai bune pentru sănătate, iar înlocuirea alimentelor ultraprocesate pe bază de plante cu non-alimente de acest tip pe bază de plante a fost legată cu un risc cu 7% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și cu un risc cu 15% mai mic de mortalitate asociat cu aceste afecțiuni, dar consumul de alimente ultraprocesate pe bază de plante a fost asociat cu un risc crescut de ambele rezultate”, au concluzionat cercetătorii.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, cu o creștere cu 10% a contribuției dietetice a non-alimente ultraprocesate pe bază de plante, a existat o reducere cu 13% a mortalității cauzate de toate bolile cardiovasculare și o reducere cu 20% a mortalității cauzate de boala coronariană.

Pe baza constatărilor studiului, cercetătorii recomandă încurajarea oamenilor să-și reducă consumul de alimente ultraprocesate, promovând totodată dietele pe bază de plante. Aceștia subliniază că accentul ar trebui să fie nu numai pe reducerea cărnii și a produselor de origine animală, ci și pe reducerea la minimum a nivelului de procesare a alimentelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel