Din cuprinsul articolului
Aproape că nu există o persoană care să nu iubească ciocolata, dar oamenii de ştiinţă au descoperit că un anumit tip de ciocolată poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Potrivit unui studiu publicat recent în revista BMJ, experţii de la Universitatea Harvard au descoperit că, în medie, consumul a cel puțin cinci porții mici de ciocolată neagră pe săptămână poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 21%, potrivit unui nou studiu observațional.
„Ciocolata neagră și ciocolata cu lapte au niveluri similare de zahăr adăugat, grăsimi și calorii, dar diferența esențială este că ciocolata neagră conține mai multă cacao”, a declarat autorul principal al studiului, Bingkai Liu.
Deși studiul nu poate dovedi cauza și efectul, este posibil ca nivelurile mai ridicate de flavanoli din cacao să fie responsabile pentru efectele diferite ale celor două tipuri de ciocolată.
Consumul optim recomandat de specialişti
Cercetările arată că fiecare porție săptămânală suplimentară de ciocolată neagră reduce riscul de diabet de tip 2 cu 3%. Cu toate acestea, specialiştii susţin că creșterea consumului de lapte, dar nu și de ciocolată neagră, este asociată cu creșterea în greutate pe termen lung.
Ciocolata conține niveluri ridicate de flavanoli, care sunt un compus natural din fructe și legume care s-au dovedit a îmbunătăți sănătatea inimii.
Deoarece ciocolata neagră are un conținut mult mai ridicat de cacao, aceasta înseamnă că compușii bioactivi din cacao și ciocolata neagră, cum ar fi flavanolii, pot contribui la reducerea riscului de diabet, posibil prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Cu toate acestea, rămâne de văzut exact cum reduc flavanolii în sine riscul de diabet. Autorii au constatat că consumul de ciocolată cu lapte a fost asociat cu creșterea în greutate, în timp ce consumul de ciocolată neagră nu a fost.
Oamenii de știință reamintesc că creșterea în greutate este un factor de risc important pentru diabetul de tip 2. „Am fost surprinși de împărțirea clară între impactul ciocolatei negre și al celei cu lapte asupra riscului de diabet și asupra gestionării greutății pe termen lung”, a precizat autorul corespondent, lector univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriție și epidemiologie de la facultatea universității Harvard, potrivit 360medical.ro.
Chiar dacă ciocolata neagră și cea cu lapte au niveluri similare de calorii și grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate și ale zahărului asupra creșterii în greutate și a diabetului, spun cercetătorii. Polifenolii sunt compuși chimici care se găsesc în plante și care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Compuşii din ciocolata adevărată de înaltă calitate
- feniletilamină – un hormon care saturează creierul cu serotonină și îmbunătățește funcționarea celulelor nervoase;
- teobromină și magneziu, care relaxează terminațiile nervoase, diminuează stresul și îmbunătățesc starea emoțională și mentală
- flavonoide vegetale care stimulează fluxul sanguin, nutriția creierului și saturarea neuronilor cu oxigen;
- antioxidanți care pot elimina radicalii liberi, împiedică distrugerea neuronilor și încetinesc procesul de îmbătrânire.
Boabele de cacao sunt bogate în substanțe naturale care stimulează producția de serotonină, dopamină și triptofan. Acestea sunt responsabile de energie și dispoziție, iar deficiența lor poate duce la nevroze și depresie.
Celulele musculare și nervoase ale corpului nostru conțin lecitină, care este rapid epuizată în timpul stresului fizic și emoțional. Răsfățul tău preferat ajută la refacerea rezervelor sale. Ea ameliorează iritabilitatea și oboseala.
Ciocolata neagră conține nu doar o vitamină, ci un întreg complex – A, B, D, E, F, PP. Plus oligoelemente utile precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu, zinc, fier.