Sari la conținut

Alarmant! Acest tip de apă crește riscul de demență

hidratare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu recent a ridicat semne de întrebare cu privire la impactul consumului de apă de la robinet cu conținut scăzut de minerale asupra riscului de demență. 

Cercetarea, realizată de o echipă de experți de la Imperial College London și China, sugerează că persoanele care locuiesc în zone cu apă moale – cu niveluri scăzute de calciu și magneziu – ar putea avea un risc cu până la 34% mai mare de a dezvolta demență vasculară.

Apa moale și impactul asupra creierului

Apa moale, definită ca având o concentrație de 0-60 mg de carbonat de calciu pe litru, este frecvent asociată cu coroziunea țevilor de apă, ceea ce poate permite eliberarea elementelor toxice, precum plumbul, în organism. Studiul a constatat modificări structurale în creierul persoanelor care consumă apă moale, afectând 20 de zone diferite ale acestuia.

Concluzii cheie ale studiului:

  • Un nivel scăzut de calciu a fost asociat cu un risc mai mare cu 63% de demență generală și cu 53% mai mare de scleroză multiplă.
  • Nivelurile reduse de magneziu au fost legate de un risc cu 25% mai mare de Alzheimer.

Dr. Tom Russ, director al Centrului de Cercetare pentru Demență Alzheimer Scotland, a explicat:
Mai sunt multe de investigat cu privire la factorii de mediu care ar putea contribui la demență. Acest studiu sugerează că apa ar putea juca un rol, dar efectele ar fi probabil foarte mici în comparație cu alți factori de risc majori, precum fumatul sau hipertensiunea.

Apa moale versus apa dură: Diferențe și riscuri

Apa dură, care conține între 120 și 300 mg/L de carbonat de calciu, ar putea oferi o protecție mai bună împotriva demenței datorită conținutului mai mare de minerale benefice pentru creier.

Un aspect important evidențiat de cercetare este modul în care mineralele din apă, precum calciul și magneziul, pot contribui la sănătatea creierului:

  • Calciul ajută la menținerea integrității neuronale și la reducerea inflamației.
  • Magneziul joacă un rol crucial în funcționarea sinapselor și în prevenirea degenerării celulelor nervoase.

Factori de risc mai mari decât apa

Deși studiul a relevat o legătură între apa de la robinet și demență, cercetătorii subliniază că alți factori de risc au o influență mai mare:

  • Fumatul și consumul excesiv de alcool;
  • Colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială;
  • Un stil de viață sedentar și lipsa de activități care stimulează creierul.

Studiile anterioare sugerează că aproximativ 45% dintre cazurile de demență ar putea fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos, implicând:

  • O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și pește;
  • Exerciții fizice regulate;
  • Menținerea unei vieți sociale active.

Ce ar trebui să facă consumatorii?

Dr. Russ recomandă populației să nu intre în panică:
Dacă există un efect al apei asupra riscului de demență, acesta este foarte mic. Totuși, îmbunătățirea calității apei și a infrastructurii poate contribui la reducerea expunerii la substanțe toxice precum plumbul.

Pentru cei care locuiesc în zone cu apă moale, soluțiile includ:

  • Utilizarea filtrelor de apă care adaugă minerale benefice;
  • Consumarea de suplimente de calciu și magneziu, cu acordul medicului;
  • Alegerea unei diete bogate în alimente care conțin aceste minerale (spanac, nuci, lactate).
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel