Sari la conținut

„Acest tânăr nu trebuia să moară”: diagnosticul care a dus la tragicul sfârșit al unuia dintre medicii rezidenți din Iași

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

George Ștefan Tilă, un medic rezident în vârstă de 31 de ani, care se afla pe cale să încheie rezidențiatul la Spitalul Universitar „Sfântul Spiridon” din Iași, a decedat la sfârșitul lunii martie 2025. Un diagnostic crunt, fibroză chistică, a fost oficial confirmat ca fiind cauza morții tânărului medic, o boală genetică rară care afectează în mod particular plămânii și pancreasul. Cu toate acestea, medicul care a realizat examenul anatomopatologic a declarat cu regret că „acest tânăr nu trebuia să moară”.

Fibroza chistică – o afecțiune rară descoperită la vârsta adultă

Fibroza chistică este o boală genetică care afectează multiple organe ale corpului, în special plămânii și pancreasul, ducând la o acumulare anormală de mucus gros și vâscos care poate bloca căile respiratorii și poate afecta funcționarea organelor interne. De obicei, fibroza chistică se manifestă în primii ani de viață, dar există cazuri rare în care este diagnosticată în perioada adultă. În cazul lui George Ștefan Tilă, boala a fost descoperită la o vârstă mai înaintată, un fapt rar dar nu imposibil, potrivit medicilor.

„Boala se manifestă în primii ani de viață. Dar sunt și cazuri rare, când este descoperită la vârsta de adult, cum teoretic ar fi în cazul de față”, au explicat specialiștii contactați de publicația Vremea Nouă.

Simptomele fibrozei chistice includ dificultăți de respirație, tuse persistentă și infecții pulmonare recurente, simptome care ar fi putut fi tratate sau gestionate mai eficient dacă boala ar fi fost diagnosticată mai devreme.George Tilă era la finalul rezidențiatului la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași și urma să înceapă să profeseze la Spitalul Municipal Bârlad, acasă, în orașul natal. Era un tânăr extrem de apreciat de colegii săi, iar mama și sora sa erau, de asemenea, cadre medicale în Bârlad, lucru care făcea din el o parte integrantă a unei familii dedicate îngrijirii pacienților.

Managerul Spitalului din Bârlad, Ciprian Feraru, a declarat cu lacrimi în ochi că își dorea ca George să continue să profeseze acolo, subliniind că tânărul medic era foarte respectat și apreciat pentru dedicarea sa.

Tragedia a fost dublată de un alt deces în rândul personalului medical de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. În aprilie 2025, Emanuel Mirel Luca, un alt medic rezident în vârstă de doar 28 de ani, a fost găsit mort în propria locuință, iar ancheta inițială a sugerat o posibilă cauză a decesului legată de problemele respiratorii, deși în primele faze ale autopsiei s-a suspectat un infarct.

Un șir de tragedii în comunitatea medicală din Iași

Aceste pierderi au șocat profund comunitatea medicală din Iași și din întreaga țară, iar cadrele medicale și colegii celor doi tineri medici au fost profund afectați de evenimentele tragice. Aceste morți premature au ridicat semne de întrebare asupra condițiilor de muncă din spitale și asupra sănătății mentale și fizice a personalului medical, care se află într-un sistem extrem de solicitant.

Surse medicale au menționat că, deși la început a fost suspectată o problemă cardiacă, rezultatele autopsiei au relevat leziuni la nivel pulmonar, ceea ce sugerează că, în cazul lui George Tilă, cauza decesului ar fi fost legată de o infecție respiratorie severă, posibil asociată cu fibroza chistică nediagnosticată.

La începutul săptămânii acestea, un alt cadru medical de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, un bărbat de 54 de ani care lucra ca brancardier în secția de Terapie Intensivă, a murit în aceeași perioadă, într-o altă tragedie care a zguduit personalul spitalului.

Familia și colegii tânărului medic își vor aminti de el ca de o persoană dedicată meseriei sale și plină de viață. Rămâne însă un întreg sistem de întrebări fără răspuns, legate de modul în care un tânăr de 31 de ani, aflat pe cale să își înceapă o carieră promițătoare, poate fi luat prea devreme de la viață de o boală invizibilă, dar extrem de gravă.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel