Sari la conținut

Acest sport ajută semnificativ starea de sănătate

Sport în aer liber
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Câte calorii arzi când mergi

Acest sport ajută semnificativ starea de sănătate afirmă cercetătorii danezi. Aceștia au publicat o carte intitulată „Football as Prevention and Treatment-A White Paper Focusing on 10 Non-Communicable Diseases and Risk Factors” (Fotbalul ca prevenire și tratament – o carte albă axată pe 10 boli netransmisibile și factori de risc), care prezintă cercetarea și experiența practică acumulate în peste 20 de ani de punere în aplicare a antrenamentelor recreative de fotbal în Danemarca și în alte câteva țări.

Documentul evidențiază eficacitatea fotbalului ca metodă hibridă de antrenament pentru sănătatea globală, combinând antrenamentul de anduranță, antrenamentul în intervale de intensitate ridicată și antrenamentul de forță pentru a îmbunătăți condiția fizică musculo-scheletică, condiția fizică metabolică și condiția fizică cardiovasculară.

Fotbalul ajută semnificativ la prevenirea bolilor

Cartea albă abordează, de asemenea, utilizarea antrenamentului de fotbal pentru prevenirea și tratarea bolilor, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, osteoporoza, tulburările musculo-scheletice, obezitatea, colesterolul ridicat, cancerul de sân, cancerul de prostată și problemele de sănătate mintală.

Acesta include 10 capitole privind diferite boli legate de stilul de viață și factorii de risc asociați acestora și descrie modul în care aceste cunoștințe pot fi activate prin concepte de fotbal bazate pe dovezi care pot fi implementate și extinse prin colaborarea dintre cercetători, organizații sportive, spitale și profesioniști din domeniul sănătății.

Fotbalul recreațional poate fi descris ca un proiect pentru o nouă abordare a utilizării activității fizice pentru promovarea sănătății, servind atât ca un instrument eficient de formare, cât și ca un mijloc de promovare a bunăstării și a interacțiunii sociale. Acest concept este încapsulat în modelul holistic „Football is Medicine”, care a fost introdus pe deplin odată cu lansarea platformei internaționale Football is Medicine în 2018.

Cercetătorii FIM examinează în prezent antrenamentul de fotbal ca alternativă la tratamentul farmacologic al osteopeniei, sarcopeniei, obezității și diabetului de tip 2 și în ce măsură fotbalul poate încetini îmbătrânirea biologică. Ei examinează, de asemenea, dacă fotbalul pe jos de intensitate mică până la moderată poate fi utilizat ca o alternativă la fotbalul recreațional, în special pentru grupurile de participanți fragili.

Platforma Football is Medicine găzduiește conferințe anuale și are în prezent aproximativ 300 de membri activi din 25 de țări, împreună cu un grup director format din 23 de membri din 16 țări, spune Medicalxpress.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel