Din cuprinsul articolului
Creierul este unul dintre cele mai importante și vitale organe ale corpului, fiind responsabil pentru reglarea și coordonarea acțiunilor noastre. Este, de asemenea, o parte a corpului care conține gânduri, emoții și este responsabil pentru comportamentul uman.
Potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, creierul este alcătuit din peste un miliard de neuroni, care lucrează împreună pentru a ne oferi capacitatea de a raționa, de a experimenta sentimente și de a înțelege lumea. Ca atare, cele trei componente principale ale creierului sunt encefalul, cerebelul și trunchiul cerebral.
În plus, creierul este împărțit în două emisfere, emisfera stângă – care controlează mușchii piciorului drept – în timp ce emisfera dreaptă controlează mușchii piciorului stâng. Astfel, atunci când una dintre acestea două încetează să mai funcționeze, se produce ceea ce se numește accident vascular cerebral. Această afecțiune apare atunci când fluxul de sânge se oprește în anumite părți ale creierului.
Atunci când fluxul sanguin se oprește pentru mai mult de câteva secunde, creierul nu poate primi nutrienți și oxigen, astfel încât celulele cerebrale pot muri și pot provoca leziuni permanente. Astfel, un accident vascular cerebral, așa cum mai este cunoscut, are loc atunci când un vas de sânge din creier se rupe, provocând o hemoragie în interiorul capului.
Acum, există două tipuri principale de accidente vasculare cerebrale; unul este cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, care apare atunci când un vas de sânge care alimentează creierul cu sânge este blocat de un cheag de sânge. Celălalt se numește accident vascular cerebral hemoragic, care apare atunci când un vas de sânge dintr-o parte a creierului slăbește și se rupe, provocând o scurgere de sânge în creier.
Ambele tipuri de accident vascular cerebral pot avea consecințe grave, așa că este important să fiți atenți la simptomele care pot indica existența unei tulburări la nivelul creierului. Un simptom foarte ușor de identificat – și un simptom foarte frecvent al infarctului cerebral – este paralizia sau amorțeala feței, a brațului sau a piciorului.
Potrivit informațiilor de la Mayo Clinic, acest simptom particular afectează doar o parte a corpului, așa că este important să cereți persoanei cu această problemă de sănătate să ridice ambele brațe deasupra capului în același timp. Dacă brațul începe să cadă, este foarte probabil ca persoana să sufere de un accident vascular cerebral. De asemenea, este posibil să observați că o parte a gurii poate cădea atunci când încercați să vorbiți sau să zâmbiți.
Merită menționat faptul că aceste modificări ale corpului pot fi provocate de o varietate de cauze, printre care se numără hipertensiunea arterială necontrolată, umflături în punctele slabe ale pereților vaselor de sânge (anevrisme), depozite de proteine în pereții vaselor de sânge care provoacă slăbiciune în peretele vasului sau traumatisme.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…