Acest semn ascuns de demență poate apărea cu un 10 ani înainte de alte simptome

Milioane de oameni sunt diagnosticați cu demență, o boală care distruge treptat memoria, abilitățile de gândire și capacitatea de a îndeplini sarcini de bază.

Specialiștii atrag atenția că e important să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre orice modificări vizibile. Cercetări recente de la Universitatea din Michigan au descoperit că milioane de americani au probabil simptome de demență, dar nu au un diagnostic oficial, în parte pentru că pacienții își înțeleg greșit simptomele ca fiind o îmbătrânire normală.

Demență, factori de risc și simptome comune

Factorii de risc ai demenței includ:

  • niveluri mai scăzute de educație,
  • pierderea auzului,
  • hipertensiune arterială,
  • fumatul,
  • obezitatea,
  • depresia,
  • diabetul,
  • consumul excesiv de alcool,
  • leziuni cerebrale traumatice,
  • poluarea aerului,
  • izolarea socială,
  • pierderea vederii,
  • colesterolul ridicat,
  • un stil de viață sedentar.

Cercetătorii cunosc de multă vreme legătura puternică dintre anosmie – termenul medical pentru pierderea mirosului – și un risc crescut de demență.

„Identificarea mirosurilor a fost identificată ca un instrument de screening util care prezice conversia de la o deficiență cognitivă ușoară la demența din boala Alzheimer”, a spus neurologul din Virginia Fouzia Siddiqui pentru Parade.

Identificarea factorilor de risc pentru Alzheimer, cum ar fi variantele genetice, necesită de obicei testare cuprinzătoare. Dar pieredearea mirosului poate fi observată în timpul activităților zilnice.

Semnul surprinzător de demență pe care-l poți observa la duș

Experții sugerează să consultați un medic dacă nu vă simțiți mirosul șamponului, balsamului sau gelului de duș în timp ce faceți baie.

„Procesul de neurodegenerare care provoacă demența poate afecta, de asemenea, senzațiile și procesarea senzorială legată de miros, făcând mai greu pentru pacienți să recunoască mirosurile familiare, cum ar fi șamponul sau gelul pentru corp preferat”, a explicat dr. Meredith Bock, neurolog, pentru sursa citată.

Siddiqui a spus că în cazul demenței cu corp Lewy, care este a doua cea mai frecventă formă de demență după Alzheimer, capacitatea redusă sau distorsionată de a mirosi poate precede alte simptome cu aproape un deceniu.

Aglomerările de proteine ​​​​cumulate care semnalează boala Alzheimer tind să apară mai întâi în regiunile creierului asociate cu memoria și olfactiv înainte de a se răspândi în alte părți ale creierului.

Un studiu din 2022 de la Universitatea de Medicină din Chicago a constatat că persoanele cu o scădere rapidă a simțului mirosului aveau un volum și o formă mai mici de materie cenușie în zonele asociate cu olfactiv și memorie decât persoanele care au avut mai puține probleme cu mirosul lor.

Pierderea mirosului NU înseamnă întotdeauna că aveți demență

De fapt, un alt studiu a stabilit că adulții în vârstă care nu pot identifica mirosurile au șanse de trei ori mai mari de a muri în cinci ani decât cetățenii în vârstă sănătoși.

„Din păcate, dacă pierderea mirosului și a gustului se datorează unei afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson, aceasta nu revine”, a spus Bock.

Pierderea mirosului NU înseamnă întotdeauna că aveți demență. Poate fi un simptom al răcelii, gripei, COVID-19, traumatisme craniene, deficiență de vitamine și chiar îmbătrânire normală.

„Pe măsură ce îmbătrânim, este normal ca simțurile noastre să se schimbe. Pentru persoanele care trăiesc cu demență, aceste schimbări pot fi mai vizibile”, a mai spus dr. Bock.

Recent Posts

Anunț important al ministrului muncii despre pensiile pe decembrie

Se apropie luna decembrie, iar vestea recalculării pensiilor și a restanțelor promise capătă o atenție…

17 minute ago

Cum să previi calculii biliari. Ce să faci pentru a menține sănătatea vezicii biliare

Calculii biliari sunt depunerilor întărite de lichid digestiv, de la nivelul vezicii biliare, iar în…

37 de minute ago

Progeria sau Sindromul Huchinson-Gilford. Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Sindromul Hutchinson-Gilford, cunoscut și sub numele de progerie, este o afecțiune genetică rară care provoacă…

58 de minute ago

Cea mai bună rețetă de sarmale de post. Ce trebuie să pui în compoziție ca să obții gustul perfect

Sarmalele de post sunt preparate tradiționale românești, perfecte pentru perioadele de post sau pentru cei…

o oră ago

La cât a ajuns ajutorul de înmormântare și cine poate beneficia

Noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, a adus schimbări semnificative în ceea ce privește…

2 ore ago

Un spray nazal poate întârzia cu până la 15 ani boala Alzheimer

Cazurile de Alzheimer, forma cea mai comună de demență, continuă să crească la nivel global,…

2 ore ago

Citeste si: