Din cuprinsul articolului
Un pește ieftin este o necesitate într-o dietă sănătoasă – pe lângă capacitatea sa de a reduce colesterolul, are grijă de ficat. Este bogat în diverse vitamine, antioxidanți, precum și în acizi grași omega-6 și omega-3.
Șprotul- beneficiile consumului său pentru sănătate
Consumul său va contribui la îmbunătățirea activității creierului și a sistemului nervos, la întărirea funcțiilor de protecție a organismului, la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului, la curățarea țesutului hepatic și a vaselor de sânge.
De asemenea, este important să mănânce șprot pentru femeile însărcinate, deoarece conține substanțe care întăresc retina ochilor fătului. În plus, șprotul îmbunătățește starea părului și a unghiilor și, de asemenea, blochează apariția ridurilor pe față. Pentru a-i păstra substanțele benefice, trebuie să fie copt sau fiert, mai degrabă decât prăjit.
Șprotul finit conține 19% proteine și 81% grăsimi. Proteină ușor digerabilă și bogată în aminoacizi, care sunt necesari pentru funcționarea normală a inimii, creierului, vaselor de sânge și sistemului nervos.
Acizi grași omega 3 saturați – previn formarea plăcilor de colesterol, îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge și previn formarea de cheaguri de sânge. Prezența vitaminelor A, E, B, D, PP și a mineralelor calciu, magneziu, fier, fluor, necesare organismului.
Consumul regulat al acestui produs bogat în vitamine și oligoelemente este un mijloc eficient de prevenire a diabetului, a osteoporozei, a artritei și a trombozei.
Acest pește ieftin curăță ficatul și scade colesterolul
Vitamina A din compoziția sa este un puternic antioxidant. Are un efect pozitiv asupra imunității umane, a vederii și a funcției de reproducere.
Vitamina E oferă protecție organismului la nivel celular, datorită căreia membranele celulare sunt capabile să reziste la viruși și bacterii. Încetinește procesul de îmbătrânire și crește elasticitatea pielii. De asemenea, ajută la dilatarea vaselor de sânge și întărește pereții capilarelor.
Vitamina D este vitamina soarelui, care se găsește și în acest tip de pește. Ea ne crește imunitatea, are un efect pozitiv asupra funcționării glandei tiroide, a funcționării sistemului nervos și circulator.
Vitaminele B sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului. În diferite grade, ele afectează funcționarea tuturor organelor și sistemelor interne.
Fosforul este important pentru absorbția corectă a tuturor acestor vitamine. Fierul din spelta este un element necesar pentru formarea multor enzime și proteine din corpul uman, de exemplu hemoglobina.
Sodiul din compoziția sa este important pentru normalizarea metabolismului apei, este, de asemenea, responsabil pentru menținerea echilibrului acido-bazic și pentru transmiterea impulsurilor nervoase între celule și țesuturi.
Calciul din șprot este esențial pentru sănătatea țesutului osos. Potasiul din compoziția sa poate normaliza tensiunea arterială, potrivit publicației The Health Site.