Din cuprinsul articolului
72% dintre femeile din România cred că, pentru a preveni îmbolnăvirea familiei, este foarte important ca rutina de curățenie a casei să includă și produse de curățat care omoară bacteriile, arată un studiu Ivox realizat în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 și 16 ani, în perioada 25-30 ianuarie 2017. Studiul „Cum își curăță românii casele” a investigat comportamentul femeilor din România cu privire la rutina de curățenie a casei, dar și explorarea nivelului de cunoștințe cu privire la bacteriile existente în locuințe și posibilele surse de infecție din casă.
Majoritatea femeilor (90%) care au participat la studiu cunosc faptul că pe suprafețele din casă se găsesc germeni periculoși, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de răceală și gripă), care pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută.
O proporție majoritară dintre participantele la studiu cunosc și modul corect în care acești germeni se pot răspândi în casă: 8 din 10 au susținut că microbii se răspândesc prin contact direct cu suprafețele sau prin aer, 6 din 10 au declarat că germenii se pot răspândi și prin contactul cu animalele, mușcături sau zgârieturi, iar 7 din 10 cred că microbii pot fi contractați prin consumul de alimente sau apă contaminate. Aproape o treime dintre femei (32%) au declarat că virusurile sunt microbii cei mai greu de controlat, întrucât supraviețuiesc și câteva zile în casă.
Astfel, pentru a ține microbii și infecțiile la distanță, mai mult de o treime dintre femeile din România (41%) dezinfectează în mod uzual toate suprafețele din casă, iar o proporție similară (39%) dezinfectează cu produse de curățat care omoară bacteriile baia și bucătăria. 6 din 10 femei dezinfectează casa cu regularitate, o dată pe săptămână. Atunci când vine vorba de sănătatea copiilor și dezinfectarea spațiilor în care aceștia își petrec cel mai mult timp, 7 din 10 femei s-au declarat în favoarea produselor de curățare care omoară bacteriile. Mai mult, 3 din 10 mămici dezinfectează în fiecare săptămână camera copilului.
„Copiii sunt o categorie mai vulnerabilă, cu o imunitate mai scăzută, fiind predispuși să contracteze infecții mai ușor decât adulții. De aceea, dezinfectarea camerei copilului, a jucăriilor, patului, saltelei, lenjeriei și spațiilor unde acesta își petrece cel mai mult timp trebuie realizată cu regularitate, cel puțin o dată pe săptămână. Recomandarea noastră este ca produsele de curățat care omoară bacteriile să fie utilizate corect, citind cu atenție instrucțiunile de folosire de pe ambalaj”, a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.
Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulți germeni de către cele mai multe femei participante la studiu (43%), urmat de buretele de bucătărie (25%), podeaua (16%), tocătoarele (6%), chiuveta (4%), blatul de bucătărie (3%) și frigiderul (3%). Medicii atrag atenția asupra zonelor din casă unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut. De exemplu, contrar opiniei publice, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obișnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare față de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014. Iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.
„Deși este foarte probabil ca vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată baia și casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii. Ca regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curățați cu produse de curățat care omoară bacteriile suprafețele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul ușii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanțe etc.”, adaugă Prof. Dr. Marin Burlea.
De asemenea, dormitoarele și spațiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni și germeni, care cresc riscul de infecții și îmbolnăviri.
„Dormitoarele conțin mult mobilier moale, în care se depozitează praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen și mătreață de la animalele de companie. De aceea, este recomandat să folosiți și în acest spațiu, un produs de curățare antibacterian. Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele de contact cu mâinile, precum telecomenzile, televizoarelor, întrerupătoarele și telefoanele etc. De asemenea, curățați și dezinfectați jucăriile în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână”, conchide Prof. Dr. Marin Burlea.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…