Categories: Stil de viaţă

Acest obicei pe care îl au cinci milioane de români mănâncă inima încet dar sigur. Este cea mai mare amenințare la sănătatea publică pe care omenirea a întâmpinat-o vreodată

Mai mult de jumătate din decesele din România se datorează bolilor cardiovasculare. Deși nu sunt provocate direct de tabagism, acesta este, la toate, principalul factor de risc de care ar trebui să ne ferim

Prima și cea mai înșelătoare afecțiune a inimii este hipertensiunea. Neglijată, poate duce la deces prin infarct, spre exemplu. Iar vârsta celor care fac infarct este din ce în ce mai mică, atrag atenția specialiștii. „Am văzut infarct și la 19 ani, 18 ani și chiar mai puțin de atât”, a explicat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu. Specialiștii atenționează că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces a populației din România, 60% din decesele înregistrate fiind datorate acestor boli, cu peste 10% mai mult față de media europeană.

Principalul factor de risc: fumatul!

Puseele de tensiune pot fi evitate prin mai multe metode, din care una este extrem de ușoară. „La acest stil de viață modern ar trebui să începem să monitorizăm tensiunea arterială de pe la 6-9 ani”, explică președintele Societății Române de Cardiologie. Apoi, trebui să renunțăm și să evităm factorii de risc. „Vorbim de fumatul de la vârste fragede, de obezitate la copii mai mult decât vorbeam în urmă cu 20 de ani, de sedentarism, toate acestea reprezintă factori de risc”, a explicat dr. Tatu-Chițoiu.

Dacă e să vorbim de cifre, anul trecut, în iulie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun, iar alte 600.000 de persoane se sting din cauza fumatului „la mâna a doua”. „Epidemia consumului de tutun este cea mai mare amenințare la sănătatea publică pe care oamenirea a întâmpinat-o vreodată”, noteză raportul.

Cinci milioane de fumători în România

Practic, 25 % din populația țării fumează. Încă pe atât, spun pneumologii, o fac pasiv, la mâna a doua. E vorba de familiile și, în general, toate persoanele care stau în jurul lor. S-a definit și fumatul la mâna a treia, adică acei oameni care, spre exemplu, stau o perioadă de timp în camere unde s-a fumat.

Ce e hipertensiunea arterială și la ce boli duce ea

Potrivit medicilor, hipertensiune arterială este determinată de cantitatea de sânge pe care inima o pompează și de rezistența la circulația sangvină din artere. Practic, cu cât inima pompează mai mult sânge şi cu cât arterele se îngustează mai mult, cu atât mai mare va fi tensiunea arterială. Ea apare, de regulă, în timp şi afectează, așa cum spuneam, mai multe cagorii de vârstă. „Din fericire, este ușor de diagnosticat și tratat. Totul e să-i dai importanță, pentru că ea poate degenera, rapid, în boli extrem de grave care nu mai pot fi tratate așa ușor”, explică medicul. Spre exemplu, dacă ai tensiunea mă- rită timp îndelungat, organele sunt suprasolicitate și, evident, reacționează. Astfel se poate ajunge la complicații chiar mortale. Apoi, îmbolnăvirea inimii din cauza hipertensiunii poate duce la mărirea acesteia (hipertrofie cardiacă), la insuficiența cardiacă (cu oboseală la efort și chiar edeme), la cardiopatie ischemică dureroasă (dureri de inimă la efort) sau la infarct miocardic. Tot hipertensiunea e vinovată și de: îmbolnăvirea vaselor de sânge (accelerează ateroscleroza), afecțiuni ale rinichiului (apare insuficiența renală cronică, cu nevoie de dializă sau transplant), de îmbolnăvirea creierului (encefalopatia hipertensivă – poate duce la accident vascular cerebral cu paralizie și afectarea memoriei), dar și de îmbolnăvirea ochiului (retinopatia hipertensivă).

Cum îți iei tensiunea fără să mergi la doctor, la cabinet

Societatea Română de Cardiologie a lansat un site și o aplicație pe mobil care te ajută să-ți iei tensiunea arterială și să ți-o gestionezi de unul singur. Utilizatorii își pot monitoriza singuri aceste valori, iar odată incluse într-un grafic personal, pot vedea dacă au sau nu hipertensiune și dacă este nevoie sau nu să meargă la doctor pentru tratament. 35-40% dintre români au hipertensiune arterială, iar majoritatea nu sunt diagnosticați. De la vârsta de 6-7 ani e bine să începem să ne verificăm tensiunea! Aplicația poate fi descărcată și utilizată gratuit de pe site-ul tensiuneamea.ro de că- tre orice posesor de telefon mobil cu sistem de operare de tip iOS și Android. Pe site există un film de prezentare a modului corect în care-ți poți lua tensiunea acasă și un link către lista aparatelor omologate.

„Nefumătorii trebuie protejați, nu fumătorii!”

– Doctorul zilei: Fumătorii spun că se simt discriminați de prevederile noi adăugate legii antifumat, care-i alungă din cluburi, restaurante etc. Cum comentați?

– Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie: Nu este o lege antifumat și nu este o lege antifumători. Este o lege antifumat pasiv, este o lege de protecțiea majorității de 75% a populației care până acum era silită în spațiile publice să inhaleze fumul de țigară de la minoritatea de 25%. Din 2002 datează legea antifumat, iar realitatea a dovedit că este imposibil să separi spațiile de fumători de cele de nefumători. Și atunci singura mopdalitate de a-i proteja pe nefumători a fost interzicerea fumatului în spațiile publice. Deci, este o lege antifumat pasiv.

– Ce veți face în continuare? Este un moment final?

– Nu, în continuare vom încerca să ne adresăm în școală, adolescenților. Din moment ce cineva s-a apucat de fumat este greu să se lase. Fumatul este un drog, dă dependență și atunci ținta noastră trebuie să fie copiii, astfel încât să le explicăm, să facem programe în așa fel încât ei să nu se apuce de fumat.

– Fumatul, am văzut în prezentările Societății Române de Cardiologie, este factor de risc pentru cam toate bolile din domeniu. Chiar așa e?

– Tutunul este un drog. Este unul mult mai parșiv decât toate drogurile, prin faptul că el acționează silențios, ani de zile, și-ți distruge, treptat, toate organele. Pacientul respectiv moare fie prin boli de inimă sau prin boli pulmonare, sau prin amândouă, sau prin cancer. Iar speranța de viață a fumătorilor este cu 10 -15 ani mai mică decât a nefumătorilor. Și n-ai cum să nu fii activ împotriva acestui factor de risc în momentul în care ai toate aceste cifre.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: