Din cuprinsul articolului
Diabetul de tip 2 este o afecțiune declanșată de funcționarea necorespunzătoare a pancreasului și rezistența celulelor la acțiunea insulinei.
Această afecțiune poate fi declanșată de un stil de viață nesănătos, care determinp fluctuațiile nivelului de glicemie. În timp, pancreasul nu va mai funcționa la capacitate maximă sau organismul va dezvolta o rezistență la insulină.
Astfel, este important să evităm factorii de risc și să ne îmbunătățim stilul de viață cât mai repede.
Simptomele diabetului zaharat
Potrivit Bioclinica, anumite simptome pot dezvălui diabetul de tip 2 care, adesea, nu provoacă simptome în stadiul incipient.
De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fază incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp. Printre simptomele diabetului zaharat se numără:
- sete;
- urinare în cantitate mai mare decât de obicei (poliurie);
- apetit culinar ridicat (polifagie);
- oboseală
În timp, odată cu evoluția bolii, simptomele se pot extinde și la nivelul altor sisteme, organe sau părți ale corpului:
- vedere încețoșată;
- furnicături sau amorțeală a membrelor;
- infecții ale pielii;
- infecții ale tractului urinar.
Obiceiul care crește riscul de diabet
Dacă medicii ne spun să adoptăm un stil de viață sănătos, putem fi tentați să consumăm mai multe zaharuri naturale. Acest lucru, în cantități normale, nu va dăuna organismului.
Cu toate acestea, și zaharurile din fructe pot crește riscul de diabet, în cantități mari.
De acees, medicii nu recomandă consumul sucurilor de fructe, deoarece cantitatea de zaharuri este foarte concentrată. Spre exemplu, un pahar de suc de portocale poate conține până la 5 portocale, o cantitate foarte mare pentur organism.
Astfel, deși consumul sucului de portocale pare inofensiv, sau chiar sănătos, poate crește riscul de diabet de tip 2.
Sucul de portocale, risc pentru diabet
Rezultatele unui studiu realizat în 2013 în cadrul BMJ pe o perioadă de 24 de ani, la care au participat peste 180.000 de persoane, au arătat că consumul unei porții de suc de fructe în fiecare zi a fost asociat cu un risc cu până la 21% mai mare de a dezvolta diabet, în timp ce un consum mai mare de fructe integrale a fost asociat în mod semnificativ cu un risc cu 23% mai mic de diabet de tip 2.
Autorul principal, Dr. Qi Sun, profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard School of Public Health, a explicat raționamentul: „Procedeele de preparare a sucurilor duc la un conținut mai scăzut de fitochimicale benefice și fibre alimentare. În plus, lichidele din sucuri sunt absorbite mai rapid și duc la schimbări mai dramatice după consum în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge și de insulină decât fructele întregi solide”, potrivit eatthis.com, citat de Spectacola.