Sari la conținut

Acest lucru poate fi esențial pentru o sănătate mai bună

Cercetare, studiu sanatate Sursa foto: Freepik

Acest lucru poate fi esențial pentru o sănătate mai bună. Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association, menționat de Medicalxpress, sugerează că a fi activ fizic pentru una sau două zile pe săptămână, adesea numit „războinic de weekend”, poate oferi beneficii comparabile pentru sănătate și prelungirea vieții ca doze mai mici de activitate fizică zilnică dacă efortul fizic este moderat până la viguros și totalizează 150 de minute pe săptămână, în conformitate cu orientările recomandate pentru activitatea fizică săptămânală.

Acest lucru poate fi esențial pentru o sănătate mai bună arată cercetarea făcută pe 93.000 de persoane

Cercetarea, care a examinat datele privind sănătatea și activitatea fizică pentru peste 93 000 de persoane dintr-o mare bază de date biomedicale din Regatul Unit, a constatat că ”războinicii de weekend” și grupurile regulate active aveau un risc semnificativ mai scăzut de deces din toate cauzele, în special boli cardiovasculare și cancer, dacă efectuau 150 de minute de activitate fizică pe săptămână.

Miscare fizică adulti

Pentru „războinicii de weekend”, riscul de deces din toate cauzele a fost cu 32% mai mic; riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu 31% mai mic; iar riscul de deces din cauza cancerului a fost cu 21% mai mic. În rândul participanților la grupul regulat activ, riscul de deces din toate cauzele a fost cu 26% mai mic; riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu 24% mai mic; iar riscul de deces din cauza cancerului a fost cu 13% mai mic. Nu au apărut diferențe semnificative în ceea ce privește riscul de deces între grupul războinicilor de weekend și cel al celor care nu au participat la tratament.

 

Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că activitatea fizică a fost măsurată numai la momentul inițial și participanții au trăit în Marea Britanie și majoritatea au fost albi, astfel încât rezultatele nu se pot aplica altor populații. Cercetătorii au declarat că studiile viitoare ar trebui efectuate pentru a confirma aceste rezultate în grupuri mai diverse de persoane din întreaga lume și cu mai multă atenție pentru factorii contradictorii, cum ar fi predispoziția genetică sau expunerile de mediu care pot influența activitatea fizică și rezultatele.

 

În concluzie, cercetarea oferă dovezi liniștitoare conform cărora chiar și activitatea fizică sporadică poate avea beneficii de durată pentru sănătate, făcând mai ușor pentru oameni să își prioritizeze bunăstarea în mijlocul programelor încărcate.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel