Sari la conținut

Acest lucru pe care îl faci zilnic îți distruge vederea. Uite cum să îți protejezi ochii

Ochii sunt sensibili, iar folosirea ecranelor și modul în care suntem în permanență conectați la ele ne afectează vederea. Lumina albastră poate cauza oboseală, roșeață și iritații, simptome ce ne afectează activitățile de zi cu zi.

Ne petrecem peste 11 ore pe zi în fața ecranului.

Unul din trei adulți își petrece cea mai mare parte a zilei, adică peste 11 ore, folosind dispozitivele digitale la serviciu, la masă, în timpul liber, în călătorii și chiar și atunci când gătește.

O treime din timpul pe care îl petrecem navigând pe Internet este doar în interes personal și împreună cu orele pe care le petrecem lucrând în fața ecranului cât suntem la birou, putem spune că aproape toată ziua ochii ne sunt ațintiți în tot felul de dispozitive.

Pe lângă asta mai avem și telefonul mobil la care ne uităm în medie de 100 de ori pe zi.

Ce este Sindromul Ochilor Obosiți de Ecrane?

Sindromul ochilor obosiți de ecrane este un disconfort pe care mulți oameni îl simt după ce petrec mai mult de două ore în fața unui ecran digital. Lumina albastră specifică dispozitivelor electronice, impactează vederea și poate cauza nu doar probleme de vedere, ci și tulburări de somn.
“Acest tip de lumina emisă de LED-uri și monitoare este chiar mai puternică decât cea ultravioletă, pentru că pătrunde mai adânc în retină. Expunerea pentru un timp îndelungat poate afecta serios vederea pe termen lung.” spune Dr. Oftalmolog Beatrice Voiculescu.

Care sunt activitățile la care folosim ecranele digitale?

57% din generația Millennials folosesc telefoanele în pat înainte de culcare și le folosesc ca și alarmă care să-i trezească dimineața.

Un studiu realizat de The Vision Council arata ca cea mai mare parte a timpului in care ne uitam la ecrane este in orele de serviciu, la birou (44%), dar folosim dispozitivele digitale pentru cititul recreațional, mai ales pe dispozitive mobile (43%), în călătorii (32%), ca alarmă (38%), si chiar și pentru a găti (26%).

Între 50 și 90% din oamenii care lucrează la PC sunt afectați de efectele luminii albastre.

Cum deviceurile mobile au devenit parte din viața noastră de zi cu zi, sindromul ochilor obosiți a devenit o problemă reală de care majoritatea persoanelor care lucrează cu calculatoare se plâng de această problemă.

Care sunt simptomele?

Sindromul ochilor obosiți de ecrane pot duce la efecte pe termen scurt ca:

  • stări de oboseală fizică;
  • scăderea productivității;
  • creșterea numărului de erori produs la muncă;
  • spasme oculare;
  • roșeață în jurul ochilor.

Pe termen lung, expunerea la ecranele luminoase a dispozitivelor poate duce la formarea cataractei sau a degenerescenței musculare legată de vârstă.

Tu știi să îți protejezi vederea de pericolul luminii albastre?

Cum suntem tot timpul înconjurați de ecrane digitale, este important să știm cum să ameliorăm impactul luminii albastre asupra ochilor noștri.

Dr. Beatrice Voiculescu ne învăță cum să ne protejăm vederea de efectele privitului prea mult într-un monitor pentru a ne asigura că vederea nu va fi afectată pe termen lung.
Iată câteva modalități ușoare prin care poți reduce riscul de a genera sindromul ochilor obosiți de ecrane pe care le propune doamna doctor:

  1. Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului și respectă regula 20–20–20: mută-ți privirea o dată la 20 de minute, clipește de 20 de ori și privește un obiect îndepărtat timp de 20 de secunde.
  2. Adoptă poziția corectă în fața monitorului. Acesta ar trebui să fie la o lungime de un braț față de ochi pentru a putea focaliza corect, iar ochii trebuie să fie orientați în jos atunci când privesc spre monitor.
  3. Nu uita să-ți faci un control oftalmologic periodic, astfel încât să monitorizezi sănătatea ochilor tăi. Acesta se face o dată pe an dacă nu au probleme de vedere și o dată la șase luni, dacă suferi de afcțiuni oculare.

Ecranele dispozitivelor mobile au devenit un lucru indispensabil în viața noastră, dar dacă respectăm indicațiile medicului specialist, putem diminua efectele nocive pe care lumina albastră le are asupra ochilor noștri.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel