Din cuprinsul articolului
Când Dr. Wendi LeBrett a început să sufere de constipație în 2020, după ce a încercat dieta keto, a apelat la un supliment vechi de secole: psyllium.
Coaja de psyllium, sau psyllium, este o fibră în mare parte solubilă care poate ameliora constipația și poate tăia diareea. Acest supliment, comun în gospodăriile din Asia de Sud, este din ce în ce mai popular în Occident pentru beneficiile sale pentru sănătate. Potrivit New York Times, poate fi folosit ca liant în produsele de panificație fără gluten și se pare că ajută la pierderea în greutate.
Pentru LeBrett, psyllium a făcut minuni. „M-a ajutat cu adevărat să-mi controlez propriile simptome de constipație”, spune ea.
Acum, administrarea de coji de psyllium „face parte din rutina mea de dimineață”, spune ea pentru Business Insider. „Este primul lucru pe care îl iau înainte de a mânca orice altceva, înainte de a bea cafea”.
LeBrett lucrează ca gastroenterolog și administrează, de asemenea, un cont TikTok sub numele @socalgastrodoc, unde își informează urmăritorii despre sănătatea digestivă. Coaja de psyllium a devenit una dintre recomandările ei de top atât pentru pacienții ei, cât și pentru adepții ei care se luptă cu constipația.
LeBrett, la fel ca mulți oameni, încerca să obțină suficiente fibre.
La fel ca mulți spanioli – în medie, Spania consumă între 5,6 și 12,7 grame de fibre pe zi, departe de cele 25 de grame recomandate – LeBrett nu primea suficiente fibre în dieta ei, ceea ce îi provoca constipație.
Din fericire, un dietetician cu care lucra la acea vreme i-a recomandat coaja de psyllium.
„Cu cât am învățat și am studiat mai mult despre el, cu atât mi-am dat seama că este foarte benefic”, spune LeBrett.
Ea explică că nu numai că în cazul problemelor gastro-intestinale, cum ar fi constipația, diareea și balonarea, ci și creșterea aportului de fibre – inclusiv a celor administrate prin psyllium – poate ajuta la rezolvarea altor probleme de sănătate, cum ar fi refluxul acid, gestionarea diabetului de tip 2 și scăderea colesterolului.
Acum, LeBrett spune că, dacă trece câteva zile fără să le ia, „pot observa clar o diferență”.
Nu vă lăsați păcăliți de consistența vâscoasă, recomandă medicul
Potrivit lui LeBrett, unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă persoanele care încearcă psyllium pentru prima dată este consistența sa.
Coaja de psyllium, atunci când este amestecată cu apă, formează o pastă gelatinoasă – iar înghițirea amestecului lipicios poate constitui o experiență neplăcută, scrie BusinessInsider.
„Aș spune că mi-a luat mult timp să mă obișnuiesc cu textura”, își amintește LeBrett. Dar acum s-a obișnuit cu ea. În fiecare dimineață, el bea fibre de psyllium neîndulcite, aspre, amestecate cu apă.
Pentru pacienții care au probleme cu consistența, LeBrett recomandă să opteze pentru capsule sau pentru produse care amestecă psyllium cu fructe îndulcite cu stevia pentru a le face mai gustoase.
Dacă doriți să încercați coaja de psyllium, începeți încet
LeBrett recomandă ca pacienții care doresc să încerce coaja de psyllium să înceapă încet (o linguriță pe zi) și să crească treptat. Ca și alte forme de fibre, administrarea unei cantități prea mari dintr-o dată poate provoca balonare și gaze incomode.