Sari la conținut

Acest factor reduce riscul spitalizării în mod semnificativ. Ce trebuie să faci

Forma COVID dezvoltată poate fi influențată de o multitudine de factori, atât interni, cât și externi. Persoanele vulnerabile, care suferă de alte boli grave sau persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de spitalizare.

Din fericire, există o metodă eficientă care poate reduce acest risc în mod semnificativ. Vaccinarea este singura metodă sigură de a obține anticorpii necesari pentru protecție.

De asemenea, vaccinarea reduce și riscul de infectare, iar riscul decesului este redus aproape complet în cazul persoanelor imunizate.

Factorul care diminuează în mod semnificativ spitalizarea

Medicii şi autorităţile subliniază în continuare că vaccinarea anti-COVID reduce riscul de spitalizare, însă ritmul campaniei naţionale rămâne destul de scăzut.

Mai mulţi medici au subliniat că, deşi vaccinurile disponibile la acest moment sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte evitarea infectării, ele reduc semnificativ riscul ca boala să evolueze spre o formă gravă.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, şefa Catedrei de Virusologie, doctorul Simona Ruţă a oferit mai multe detalii la RRA.

„În primul rând, nu trebuie să uităm că în momentul de faţă, la noi în ţară circulă și varianta Delta și varianta Omicron, nu circulă exclusiv varianta Omicron. Sunt încă foarte multe cazuri infectate cu varianta Delta.

Vaccinurile, toate pe care le avem la dispoziție acum, sunt înalt eficiente împotriva variantei Delta. Pentru varianta Omicron, eficacitatea vaccinurilor scade împotriva infecției simptomatice.

Deci, ne putem infecta, însă dacă suntem vaccinați, o să facem o infecție ușoară, care seamănă foarte mult cu o rinofaringită, cu o viroză respiratorie, cu o răceală cum se spune popular, în timp ce dacă suntem nevaccinați, putem în continuare să facem forme severe de evoluție ale bolii. Şi cu varianta Omicron.

Protecţia formelor severe de boală se menține foarte bine la pacienții care primesc doza booster și se menține foarte bine la cei care au trecut prin infecție și se vaccinează. Aceste două categorii de persoane sunt foarte, foarte bine protejate”, explică dr. Simona Ruță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel