Din cuprinsul articolului
Poluarea aerului este direct asociată cu dezvoltarea unor boli grave, precum cancer, demență și afecțiuni cardiovasculare. Deși nu este un element dăunător pe care îl vedem, acesta ne poate afecta viața în diferite moduri.
Poluarea este cu atât mai periculoasă în cazul bebelușilor și copiilor mici. Aerul poluat afectează inima, plămânii și creierul, în cea mai mare proporție.
Traficul rutier este principala cauză a poluării aerului. În cazul zonelor cu trafic auto intens, impactul nociv al poluării este imediat.
Poluarea cauzează aproximativ 25.400 de morți premature în fiecare an, în cazul României.
Traficul rutier este de vină pentru 70% din poluarea înregistrată în capitală – arate datele de mediu, comunică RRA.
Bucureștenii sunt expuși unei poluări agresive și pentru că în oraș se construiește haotic iar zonele rezidențiale de la periferie se dezvoltă fără măsură.
Sunt chestiuni care trebuie reglementate în paralel cu transformarea zonelor centrale în artere pietonale pentru a descuraja transportul cu mașinile personale – a explicat la o conferință despre mobilitate urbană Matei Bogoescu, reprezentant al Ordinului arhitecților din România.
„Trebuie să controlăm dezvoltarea urbană, în sensul de a o corela cu transportul public. Trebuie să aplicăm măsuri de oraș compact în București, și anume să încurajăm dezvoltările mixte care oferă servicii publice și dotări publice la o distanță de mers pe jos și foarte aproape de stațiile principale de transport public, iar în ceea ce privește dezvoltările urbane noi, acolo există o negociere între administrație și privat, dar nu poţi să vii cu 2.500 de apartamente să n-ai o grădiniță să nu ai o școală, şi să generezi astfel mobilitate forțată care trebuie să se care cu copiii, cu mașinile prin tot orașul”, explică Matei Bogoescu.
În marile orașe din Occident se fac investiții pentru electrificarea transportului public, pentru interzicerea vehiculelor pe motorină și pentru găsirea unor soluții de deplasare a locuitorilor, altele decât cu mașinile proprii.
La noi autoritățile locale încă nu au renunțat la proiecte de infrastructură, precum parcări sau pasaje care de fapt cresc traficul rutier –
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…