Din cuprinsul articolului
Condimentul care îmbuntățește memoria. Mai multe studii au confirmat ceea ce se bănuia de mult timp. Cercetătorii au analizat 40 de studii care investighează modul în care scorțișoara afectează funcția cognitivă. Ei au descoperit că scorțișoara poate îmbunătăți capacitatea de învățare și memoria.
Scorțișoara are o istorie lungă în uz culinar, ca aromă și în medicina pe bază de plante.
Studiile arată că scorțișoara conferă beneficii cognitive și proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și imunomodulatoare.
Unele cercetări arată că scorțișoara are potențial efecte neuroprotectoare, inclusiv împotriva bolii Alzheimer.
S-a demonstrat că un compus din scorțișoară cunoscut sub numele de cinnamaldehidă, de exemplu, inhibă acumularea plăcilor de beta-amiloid în creier – un semn cheie al bolii Alzheimer.
Studii suplimentare ale potențialelor beneficii cognitive ale scorțișoarei ar putea ajuta la dezvoltarea strategiilor preventive pentru declinul cognitiv.
Recent, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 40 de studii care investighează efectele scorțișoarei asupra funcției cognitive. Ei au descoperit că scorțișoara îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă, descrisă ca învățare și memorie.
Studiul a fost publica în Nutritional Neuroscience.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat ale 40 de cercetări care detaliază relația dintre scorțișoară și funcția cognitivă.
Pentru analiză, au inclus două studii clinice, cinci studii in vitro și 33 de studii in vivo, inclusiv 17 care au implicat șobolani, 15 la șoareci și unul la musca comună a fructelor.
Pentru început, cercetătorii au analizat studii care implică extract sau pulbere de scorțișoară.
Într-un studiu clinic, cercetătorii au descoperit că mestecatul gumei de scorțișoară timp de 40 de zile a afectat pozitiv memoria la adolescenți. Celălalt studiu clinic, cu toate acestea, nu a raportat modificări semnificative ale memoriei atunci când sunt administrate oral.
Cele mai multe studii in vivo au descoperit că scorțișoară a afectat pozitiv învățarea și memoria. Un studiu, totuși, a constatat că scorțișoara a scăzut învățarea și memoria de scurtă durată.
Între timp, un studiu in vivo a descoperit că extractul de metanol din scoarța de scorțișoară poate inhiba producția de beta-amiloid.
Apoi, cercetătorii au investigat componentele scorțișoarei, cum ar fi eugenolul, acidul cinamic și cinnamaldehida.
Ei au descoperit că eugenolul are efecte de protecție cognitivă datorită proprietăților sale antioxidante și capacității de a inhiba plăcile de amiloid.
Ei au mai descoperit că anumiți compuși, cunoscuți sub numele de cinamaldehidă și trans-cinamaldehidă au efecte anti-celulare și anti-inflamatorii care protejează împotriva tulburărilor cognitive.
Cercetătorii au observat că rezultatele lor nu au fost dependente de doză, ceea ce înseamnă că atât dozele scăzute, cât și dozele mari de scorțișoară au conferit efecte pozitive.
Când a fost întrebat despre limitările constatărilor, Molly Rapozo, RDN, Dietetician Nutriționist și Educator Senior în Nutriție și Sănătate la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, SUA, care nu este implicată în studiu, a declarat pentru Medical News Today:
„Doar 2 studii clinice au făcut parte din această revizuire, iar unul dintre cele două nu a arătat un efect pozitiv. Majoritatea cercetărilor incluse au fost modele de rozătoare. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii clinice. În plus, au existat multe variații între studiile privind durata, doza și componentele utilizate.”
Dr. Karen D. Sullivan, neuropsiholog certificat de consiliu și creatorul I CARE FOR YOUR BRAIN, care nu este implicat în studiu, a mai spus pentru MNT:
„Principalele limitări sunt calitatea scăzută a multora dintre studiile incluse pe care chiar și autorii le descriu drept „imprecise”. Numeroase variabile au fost [prost definite, inclusiv] abilitățile cognitive testate, utilizarea diferitelor componente din scorțișoară și diferite expuneri la compuși.”
„Datele despre scorțișoara care inhibă mecanismele patofiziologice observate în boala Alzheimer sunt foarte slabe și limitate la dimensiuni foarte mici ale eșantioanelor din probele de laborator”, a adăugat ea.
Dr. Jonathan J. Rasouli, director de Chirurgie complexă și de deformări ale coloanei vertebrale la adulți la Spitalul Universitar Staten Island, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru MNT că studiile pe oameni nu au avut grupuri de control adecvate, ceea ce înseamnă că este greu să tragem o concluzie fermă. din cercetare.
„Pentru a spune în mod definitiv că există un beneficiu, vom avea nevoie de un studiu prospectiv, controlat randomizat, iar acesta este încă în așteptare”, a remarcat dr. Rasouli.
Scorțișoara este disponibilă în două tipuri: Ceylon și Cassia. Ambele pot fi adaosuri sănătoase în dietă, cu toate acestea, scorțișoara cassia conține o toxină care poate fi dăunătoare dacă o consumi în cantități prea mari.
„Ingerarea unor cantități mari de scorțișoară Cassia poate afecta funcția ficatului, crește riscul de cancer pulmonar, hepatic și renal, poate afecta interacțiunile dintre medicamente și datorită cantităților mari de cumarină. De asemenea, consumul în exces de scorțișoară măcinată de ambele tipuri provoacă tuse și dificultăți de respirație, deoarece textura foarte fină a condimentului poate fi prinsă în vacuolele plămânilor. Acest lucru este îngrijorător în special pentru persoanele cu astm bronșic”, a avertizat dr. Sullivan.
Rapozo a remarcat, cu toate acestea, că scorțișoara este considerată a fi un medicament pe bază de plante sigur și are o istorie lungă în diferite culturi.
„Recomand ierburi și condimente culinare ca parte a unei diete antiinflamatoare sănătoase pentru creier. Scorțișoara face un ceai minunat, cald sau rece, are un gust grozav cu cereale integrale și fructe, precum și este esențială pentru amestecurile de condimente sărate din întreaga lume”, a conchis ea.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…