Sari la conținut

FDA: cel mai folosit analgezic poate provoca reacţii de piele foarte grave, ce pot fi chiar fatale

A Generic Photo of a woman taking paracetamol. See PA Feature HEALTH Paracetamol. Picture credit should read: PA Photo/thinkstockphotos. WARNING: This picture must only be used to accompany PA Feature HEALTH Paracetamol.

Food and Drug Administration, instituţia ce autorizează comercializarea alimentelor şi a medicamentelor în SUA a lansat o avertizare în legătură cu cel mai folosit analgezic.

,,Paracetamolul, acest analgezic folosit de mai toată lumea, poate provoca în anumite cazuri rare reacţii de piele foarte grave, ce pot fi chiar fatale”, susţin reprezentanţii FDA.

Agenţia a anunţat că ia măsuri pentru a adăuga detalii despre reacţiile de piele pe prospectul medicamentului, urmând să solicite introducerea acestor avertismente în prospectele tuturor medicamentelor ce conţin paracetamol.

Printre simptomele acestor reacţii de piele se numără iritaţiile, băşicile şi vătămări pe suprafeţe mari ale pielii, afirmă FDA.

Pacienţii care iau paracetamol şi dezvoltă aceste simptome ar trebui să înceteze imediat să consume acest medicament şi să se adreseze cadrelor medicale.

„Aceste informaţii noi nu au ca scop îngrijorarea consumatorilor şi a cadrelor medicale şi nici nu doresc să-i încurajeze pe oameni să apeleze la alte medicamente”, spune dr. Sharon Hertz, director adjunct în cadrul Division of Anesthesia, Analgesia and Addiction de la FDA. „Cu toate acestea, este extrem de important ca oamenii să recunoască şi să reacţioneze rapid în cazul acestor simptome rare, dar extrem de grave, ce au potenţialul de a fi letale”, a adăugat specialista.

FDA a hotărât să lanseze acest avertisment după ce a analizat cazurile în care medicamentul a fost acuzat de provocarea acestor reacţii pe piele. Între 1969 şi 2012, s-au raportat către FDA 107 de cazuri în care paracetamolul a provocat reacţii de piele, cazurile rezultând în 67 de spitalizări şi 12 decese.

Cele două afecţiuni de piele foarte grave asociate acestui medicament sunt Sindromul Stevens-Johnson (SJS) şi necroliza epidermică toxică, în care stratul superior al pielii se separă de straturile inferioare.

Specialiştii afirmă că nu există o metodă prin care să fie identificate persoanele cu un risc sporit de a dezvolta aceste reacţii la paracetamol. De asemenea, FDA anunţă că beneficiile acestui medicament sunt mai mari decât riscurile asociate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel