Din cuprinsul articolului
Frunzele verzi protejează împotriva demenței, relatează endocrinologul rus Dr. Pavlova.
Legume cu frunze pentru prevenirea demenței
„Mâncați mai mult broccoli, spanac și kale! Legumele cu frunze verzi ajută la prevenirea demenței”, spune specialistul.
În acest context, ea spune că ar fi util să vorbim despre beneficiile dietei mediteraneene. Aceasta este foarte eficientă în susținerea sănătății creierului uman, deoarece încorporează multe dintre principiile unei diete echilibrate.
De aceea, medicul recomandă insistent tuturor să includă broccoli în dieta lor. Această varză conține o substanță puternică care ajută la combaterea efectelor alimentelor prăjite și afumate, ceea ce previne îmbătrânirea timpurie.
În plus, această legumă, disponibilă tuturor, conține mult acid folic sau vitamina B9, care reduce riscul de tumori maligne. Potrivit Dr. Pavlova, broccoli are capacitatea de a întârzia îmbătrânirea creierului cu până la 19 ani. Dar, pentru aceasta, trebuie să fie prezente zilnic în dietă.
Compoziția și proprietățile broccoli
Broccoli conține fibre, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, sulf, vitaminele C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K, provitamina A. Broccoli este un furnizor excelent de vitamine PP, U și betacaroten. În ceea ce privește disponibilitatea betacarotenului, această cultură este de multe ori superioară altor culturi de legume. În plus, broccoli este o sursă bogată de minerale: în ceea ce privește conținutul de potasiu, calciu, fosfor, sodiu și fier, rivalizează cu conopida, depășind-o de două ori în ceea ce privește nu numai sărurile minerale, ci și conținutul de proteine.
Clorofila, care face parte din compoziția legumei în cauză, are un efect benefic asupra compoziției sângelui. Prezența aminoacizilor esențiali în broccoli îl pune la același nivel cu carnea de vită, iar prezența lizinei și a izoleucinei îl pune la același nivel cu albușul unui ou de găină. Valoarea proteinei din broccoli crește datorită prezenței în ea a unor substanțe care împiedică acumularea colesterolului în organism.
Broccoli este considerată o legumă vindecătoare și este recomandată pentru bolile cardiovasculare. Medicul recomandă consumul de broccoli pentru a preveni tulburările nervoase. Această varză ajută la eliminarea sărurilor de metale grele care sunt periculoase pentru viața omului și crește rezistența organismului uman la radiații. Broccoli este o excelentă prevenire împotriva cancerului.
Un studiu efectuat de medicii de la Colegiul Johns Hopkins a constatat că broccoli conține o substanță specială, sulforafanul, care ucide bacteriile care provoacă anumite tipuri de ulcer gastric și previne, de asemenea, apariția cancerului. În plus, sulforafanul ucide chiar și acele bacterii care sunt rezistente la antibiotice. Oamenii de știință încearcă acum să dezvolte medicamente bazate pe această substanță chimică, care să fie absorbite în mod optim de organismul uman, adaugă expertul.