Din cuprinsul articolului
Acest aliment îngrașă și înfundă arterele. Se spune despre el că îngrașă, înfundă artere și că este responsabil de numeroase boli cardiovasculare. Acest aliment suferă, fără îndoială, de o reputație proastă, însă experții dau verdictul.
Untul, căci despre el este vorba a fost studiat cu atenție de specialiști. Această grăsime din lapte are mai multe avantaje pentru sănătate. Untul este alcătuit din 82% grăsime din lapte de vacă, 16% apă și urme de lactoză și cazeină.
Principala caracteristică a untului este conținutul ridicat de lipide, ceea ce îl face să fie o grăsime, la fel ca uleiurile vegetale.
Pe hârtie, compoziția sa lipidică este, prin urmare, mai puțin interesantă decât cea a uleiurilor vegetale, deoarece este săracă în acizi grași nesaturați, care sunt considerați „grăsimi bune”.
Cu toate acestea, lipidele din lapte sunt speciale, deoarece conțin un acid gras cu lanț scurt numit acid butiric, care nu se găsește în niciun alt aliment și despre care se spune că are proprietăți antivirale, antifungice, antibacteriene și potențial anticancerigene.
În plus față de această compoziție lipidică, untul este foarte bogat în vitamine liposolubile: în principal în vitamina A, care are numeroase virtuți protectoare și joacă un rol important în apărarea organismului nostru împotriva agenților externi, prin stimularea sistemului imunitar.
Dar și în vitamina D, care permite fixarea calciului pe oase, reglarea metabolismului muscular și care joacă un rol important în imunitate. Mai mult, este bogat și în vitamina E, cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă, care ajută la lupta împotriva îmbătrânirii premature a celulelor.
Care sunt beneficiile și virtuțile acestei grăsimi animale asupra pielii și ochilor?
Este vorba, în esență, de conținutul foarte ridicat de vitamina A, sub formă de betacaroten, care conferă untului un dublu efect benefic asupra pielii. Pe de o parte, această provitamină A participă la protecția pielii, favorizând pigmentarea acesteia datorită activării melaninei. Pe de altă parte, favorizează hidratarea epidermei.
Vitamina A acționează împreună cu vitamina E, un antioxidant, care luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ și de îmbătrânirea prematură a celulelor.
Vitamina A este, de asemenea, esențială pentru o bună vedere. Cunoscută și sub numele de retinol, care i-a fost atribuit datorită implicării sale în funcționarea retinei și esențiali pentru vederea crepusculară și nocturnă.
O porție de 25 g de unt acoperă 30% din aportul de vitamina A.
Untul și colesterolul
Deși untul conține cantități semnificative de colesterol și este bogat în acizi grași saturați, care sunt direct implicați în creșterea colesterolului din sânge, acesta nu este dăunător pentru inimă și artere în doze rezonabile. Aceasta este concluzia unui studiue publicat în 2016 în revista medicală Plos One. Oamenii de știință spun că există „asocieri globale relativ slabe sau neutre ale untului cu mortalitatea, bolile cardiovasculare și diabetul” consumat în doze de 10 până la 12 g pe zi, adică cantitatea recomandată este de dimensiunea unei nuci.
Care sunt dezavantajele untului?
Untul este o grăsime animală, bogată în acizi grași saturați, cunoscuți și sub numele de „grăsimi rele”, și în colesterol, și săracă în acizi grași polinesaturați esențiali. În comparație cu uleiurile vegetale – cum ar fi uleiul de măsline, de nucă sau de arahide – care sunt bogate în grăsimi mono- și polinesaturate și nu conțin colesterol, profilul lipidic al untului nu este, prin urmare, la fel de bun.
De ce să mâncați unt dimineața?
Mulți dintre noi avem tendința să mâncă prea mult zahăr dimineața: cerealele, biscuiții, produsele de patiserie cu ciocolată, produsele tartinabile, sucul de portocale… Toate acestea sunt alimente care ridică rapid nivelul de zahăr din sânge dimineața, provocând o secreție rapidă de insulină. Acest lucru înseamnă omărire a glicemiei și ale nivelului de insulină pe întreaga zi, în timp ce situația ideală ar fi menținerea unui nivel moderat și de durată al glicemiei.
Prin urmare, este preferabil să mâncați alimente grase dimineața, deoarece grăsimile încetinesc absorbția intestinală a carbohidraților și vă fac să vă simțiți mai sătui.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…