Din cuprinsul articolului
Unul din cele mai sănătoase alimente. Popeye avea dreptate în legătură cu spanacul: e cel mai sănătos aliment din lume. La fel și alte vegetale cu frunze de culoare verde închis. Acestea oferă cei mai mulți nutrienți per calorie.
Dintre toate grupurile de alimente analizate, cercetătorii de la Harvard au descoperit că verdeața (spanacul, salata verde, kale) au fost asociate cu cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice. Mai exact, o porție pe zi reduce cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Spanacul este un adevărat depozit natural de vitamine şi minerale. Conţine săruri minerale – sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide, aminoacizi.
Interesant în cazul spanacului este că, deşi nu conţine atât de mult fier cum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, totuşi conţine o substanţă numită saponină, ce are proprietatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul. Astfel, efectele în combaterea anemiei, spre exemplu, pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac decât alte legume ce conţin o cantitate mai mare de fier.
Nu e greu să-l introduci în dieta zilnică pentru că spanacul poate fi preparat în multe moduri, însă cele mai sănătoase sunt supele de spanac, sucul şi salatale cu spanac.
Spanacul conține vitamina C, E, beta-caroten, magneziu și seleniu cu ajutorul cărora luptă împotriva stresului oxidativ și a multor probleme de sănătate. Speciile reactive de oxigen produc efect deosebit de toxic asupra celulelor și țesuturilor, însă antioxidanții blochează aceste specii reactive de oxigen, prevenind astfel stressul celular produs de acestea (stresul oxidativ).
Spanacul este bun pentru vedere datorită conținutului sau bogat în beta-caroten, luteină și zeaxatină care sunt benefice pentru vedere și îi ajută pe cei care se confruntă cu probleme de vedere. Consumul regulat de spanac previne de asemenea cataracta.
Este important de știut că pentru a vedea, anumite celule specializate de la nivelul retinei produc reacții specifice care utilizează betacaroten (vitamina A). Așadar, o carență de vitamina A conduce la tulburări de vedere.
Spanacul conține mari cantități de vitamina K, vitamina care este benefică sistemului osos. Spanacul conține calciu și magneziu din abundență care sunt benefice sistemului muscular. Iată că nu degeaba, spanacul era alimentul preferat de Popei Marinarul.
Sistemul nostru imunitar este protejat prin intermediul consumului regulat de spanac, o plantă care este o rezervă abundentă de nutrienți, minerale și vitamine. Consumul de spanac previne răcelile și inflamațiile din organism.
Pentru desfășurarea reacțiilor sistemului imunitar, sunt necesari anumiți nutrienți, care se găsesc din abundență în spanac.
Datorită conținutului sau bogat de iod, magneziu și seleniu consumul de spanac este recomandat și pentru sănătatea pielii. De asemenea, spanacul susține creșterea părului și a unghiilor sănătoase.
De asemenea, spanacul are proprietăți antiinflamatorii datorită faptului că este o sursă de acizi Omega-3, încă un plus în lupta împotriva cancerului. Spanacul conține și antioxidanți, dar și vitamina C – cu efecte dovedite în scăderea inflamației.
Antioxidanții sunt cunoscuți ca având efecte în prevenirea apariției cancerelor.
Consumul de spanac ajută în echilibrarea metabolismului grăsimilor și scade colesterolul rău din sânge (LDL-colesterol). Spanacul este indicat în dieta persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare și hipercolesterolemie (colesterol crescut).
Fibrele din spanac ajută la purificarea sistemului digestiv, a sângelui și a ficatului. El mai conține și calciu și fier, două substanțe care remineralizeaza organismul și îl ajută să combată anemiile și asteniile de sezon.
Spanacul susține și sănătatea, echilibrul și diversitatea microbiotei, formată din toate acele bacterii și microorganisme deosebit de benefice sănătății noastre.
Spanacul este indicat în perioadele de curățare a organismului, în diete, dar și în detoxifierea ficatului.
Fiind sărac în calorii, dar bogat în nutrienți, fibre, minerale și vitamine, spanacul devine un aliat de nădejde în curele de slăbire. Este recomandat a fi consumat zilnic.
Nu degeaba medicii recomandă introducerea spanacului în dieta noastră. Spanacul este foarte bogat în proteine vegetale care sunt ușor digerate de către organism, acestea fiind cu ușurință transformate în amino-acizi care sunt esențiali pentru organismul uman. Spanacul este în acest sens bun și pentru dietele de slăbire.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…