Din cuprinsul articolului
Multe alimente conțin acest ingredient și îl consumăm zilnic, fără să ne dăm seama. Însă, puțin știu cât de periculos este și câte organe poate afecta.
Zahărul duce la o îmbătrânire mai rapidă, similară cu cea determinată de fumat, arată cercetări recente. În afară de faptul că favorizează îngrăşarea şi apariţia diabetului tip 2, și strică dinții, zahărul ar putea avea şi alte efecte nocive: se crede că ele accelerează ritmul îmbătrânirii celulare.
1. Pasta de tomate și ketchup-ul
La o simplă scanare a raftului cu produse pe bază de tomate, se poate observa că cele mai multe sortimente de sos, bulion sau pastă de roșii conțin între 12 și 15 grame de glucide la 100 de grame. Deși sosul de tomate este un produs sănătos, bogat în licopen, un antioxidant puternic ce reduce riscul de cancer la prostată și sân, producătorii îi potențează adesea gustul prin adaos de zahăr.
Ketchup-ul, pe care copiii sunt în stare să-l consume alături de orice fel de mâncare, conține o cantitate dublă de zahăr față de restul specialităților pe bază de roșii. Un sfert din conținutul acestuia (24-25 de grame) este zahăr. Deși pe eticheta acestuia sunt prezentate ingrediente precum sirop de porumb, glucoză, fructoză, zaharoză, maltoză și sucuri concentrate, toate acestea se trasformă în final tot în zahăr.
Din acest motiv, dar și din cauza conținutului mare de sare, ketchup-ul a fost interzis în meniurile anumitor școli din Marea Britanie. În schimb, copiii vor primi sos de tomate pregătit de bucătarii cantinelor. În România, ketchup-ul nu se află pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, așa cum sunt chipsurile, sucurile acidulate și produsele de tip fast-food, interzise printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
2. Musli și cereale fitness
Micul-dejun modern este nutritiv, dar foarte bogat în zahăr, în ciuda strategiilor de marketing care vând cerealele ca pe niște produse ce ajută la slăbit. Inclusiv insipizii fulgi de ovăz îmbogățiți cu fructe uscate conțin peste 60 de grame de glucide la 100 de grame, iar cerealele de tip „fitness” conțin în proporție de aproape 80% carbohidrați. Și cerealele așa-zise pentru copii conțin peste 75 de grame de zahăr la 100 de grame, iar în combinația cu lapte, cantitatea de glucide și de calorii crește. „Cerealele indicate sunt cele integrale, care să conțină și fibre, nu doar amidon și glucoză, așa cum sunt fulgii de porumb, cerealele expandate cu adaos de zahar – ca cele cu ciocolată. Sunt indicate dimineața sau la prânz în cantități de 40-60 de grame la o masă”, recomandă nutriționistul Ionuț Ștefan.
3. Sucuri 100% naturale
Fresh-urile și sucurile naturale sunt o altă păcăleală, atrag atenția medicii. Acestea ajung să aibă o cantitate chiar mai mare de zahăr decât băuturile de tip „cola” sau răcoritoarele. Un singur pahar de suc concentrat poate conține materie primă de la câteva fructe, ceea ce înseamnă o cantitate impresionantă de zahăr. Anumite sucuri de portocale pot conține până la 20 de grame de zahăr, ceea ce înseamnă o cantitate triplă la un pahar de 300 de mililitri. Sucul de mere conține, de asemenea, peste 15 grame de zahăr la 100 ml, iar alte sortimente, precum sucul de merișoare, rodii sau struguri sunt și mai dulci. Sfatul nutriționiștilor este să consumați fructe în stare naturală.
4. Compoturi și conserve de legume
Conservele, fie că vorbim de zacuscă, salate de legume și compoturi de fructe au un conținut mult mai mare de zahăr decât dacă materia primă ar fi consumată în stare naturală. Zacusca din comerț conține până la 10 grame de zahăr la 100 de grame (o linguriță), sfecla murată, până la 7 grame, porumbul conservat – 21 de grame, iar compotul de ananas – 16 grame.
5. Fructe uscate
Aceste produse au fost stoarse de apă până a mai rămas doar zahărul de ele. Mixurile de fructe uscate din comerț conțin nu mai puțin de 74 de grame de zahăr la 100 de grame, adică la un pumn de fructe. Portocalele uscate ajung la 80 de grame de glucide la 100 de grame.
6. Iaurturile de tip „0,1% grăsime”
Deși ambalajele par să indice că sunt sănătoase, nutriționiștii vă sfătuiesc să nu cădeți în capcană. Dacă v-ați aștepta ca iaurturile cu fructe să conțină, într-adevăr, mult zahăr, nu ați putea spune același lucru și despre cele cu 0,1% conținut de grăsime. Tocmai pentru a da gust și consistență, producătorii fac abuz de zahăr. Un astfel de iaurt are peste 5 grame de glucide la 100 de grame. „Iaurturile, ca toate lactatele, sunt alimente complexe, care conțin atât carbohidrați, cât și proteine, chiar dacă sunt degresate. Evitați să le consumați în exces în timpul dietelor, mai ales la cină”, adaugă nutriționistul Ionuț Ștefan.
7. Sosuri pentru salate
Cel mai adesea, sosurile fără grăsimi pentru salate conțin cantități mari de zahăr. Pentru a păstra aroma însă, producătorii folosesc mult zahăr și sare, rezultând un produs cu foarte multe calorii. Două linguri de sos pentru salata Caesar sau tartar conțin până la 10 grame de zahăr. „În timpul dietelor, evitați în salate sau alte preparate sosurile de soia, maioneza sau pe cele cu conținut crescut de zaharuri – ketchap-ul sau bulionul, mai ales în combinații cu proteine, precum carnea, ouăle, brânzeturile etc. Pot fi consumate în cantități reduse în salate de legume (circa 15 grame), preferabil la micul-dejun, nu seara”, recomandă medicul Ionuț Ștefan. O variantă și mai bună ar fi să renunțați total la aceste sosuri și să le preparați din ulei de masline sau de rapiță sau iaurt. Uleiul de măsline ajută și la reducerea colesterolului
8. Specialitățile cu cafea, băute doar pentru gust
Pe lângă faptul că se îndepărtează mult de ideea de bază a cafelei, capuccino, frapuccino, latte machiatto și alte specialități cu cofeină, lapte și caramel conțin peste 20 de grame de zahăr la 100 de mililitri. „Beți cafeaua simplă, eventual variante naturale de cafea cu adaos de yerba mate sau de ceai negru sau verde, care ajută și la pierderea în greutate”, exemplifică nutriționistul Ionuț Ștefan.
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…