Sari la conținut

Acele te scapă de durerile puternice de cap

acupunctura
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Printre afecţiunile care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii se numără hipotiroidia, hipertiroidia sau obezitatea.

Migrena este considerată una dintre afecţiunile cele mai importante care afectează pe termen lung calitatea vieţii celor care suferă de această boală, dar experţii spun că o vizită la oftalmolog sau câteva şedinţe de acupunctură pot da rezultate uimitoare în multe dintre cazuri.

Potrivit femalefirst.co.uk, care citează statisticile National Institute for Health and Clinical Excellence din Marea Britanie, una din 50 de persoane prezintă dureri de cap ca rezultat al abuzului de analgezice, un efect secundar nedorit mai ales în situaţia în care medicamentele sunt luate pentru a combate o durere de cap deja prezentă.

Printre sfaturile experţilor, pentru combaterea migrenelor, se numără şi acupunctura. Metoda nu este un tratament cu efect instant, fiind nevoie de mai multe şedinţe pentru a observa o ameliorare a stării de sănătate.

„Efectele sunt cumulative, astfel că o serie de şedinţe «de probă» constă într-un tratament o dată pe săptămână, timp de şase săptămâni la rând. Dacă există o ameliorare, mai multe şedinţe pot fi făcute la diferite intervale de timp. De obicei, sunt recomandate zece şedinţe, iar pentru unii pacienţi aceste sesiuni suplimentare pot fi extinse progresiv, pe o durată de câteva luni”, explică medicul Martin Jones, specialist în acupunctură la Sevenoaks Medical Centre din Londra.

„Acupunctura poate fi foarte eficientă în prevenirea migrenelor. Tratamentul implică înfigerea unor ace fine în pielea capului, în gât şi alte puncte cheie ale corpului”, mai spune medicul. „Datele arată fără îndoială că peste jumătate dintre persoanele care suferă de migrenă vor resimţi o reducere cu până la 50% a numărului de zile cu dureri de cap, după urmarea unui tratament cu acupunctură”, spune specialistul Martin Jones.

„Acupunctura este foarte sigură şi potrivită majorităţii oamenilor, ceea ce o face o alternativă atractivă în faţa altor metode de prevenţie a instalării migrenei, cum ar fi un tratament medicamentos, care trebuie urmat toată viaţa şi de multe ori are efecte secundare neplăcute”, mai spune Jones.

„Oamenii pot avea migrene dintr-o varietate de motive, cum ar fi factori hormonali, stres sau un anume aliment sau băutura. Totuşi, unele persoane par să uite că un alt factor care poate declanşa migrena este vederea”, explică, la rândul său, profesorul Bruce Evans, membru al College of Optometrists şi director de cercetare la Institute of Optometry din Marea Britanie.

„De exemplu, persoanele cu o sensibilitate mărită la lumină pot avea o migrenă după vederea de culori cu un contrast puternic sau modele repetitive, între care pot fi incluse exemple precum text negru pe fond alb, dungile de pe un tricou, liniile formate de treptele unei scări rulante sau luminile care pâlpâie. Acest lucru se întâmplă din cauză că aceste modele pot supraexcita regiunea cerebrală care controlează vederea. Migrenele provocate de probleme cu vederea afectează de cele mai multe ori copiii, adolescenţii şi adulţii tineri, sensibilitatea creierului la lumină scăzând în timp. Vestea bună este că dacă migrenele sunt declanşate de un element vizual oftalmologii pot ajuta pacienţii să prevină instalarea durerilor de cap. De multe ori, folosirea unor ochelari cu lentile colorate, prescrise de medic, poate preveni suprasolicitarea cortexului vizual”, adaugă profesorul Evans.

Experţii sfătuiesc persoanele care suferă de migrene să încerce ţinerea unui jurnal în care să noteze momentele instalării migrenei şi detalii despre activitatea pe care o execută în momentul în care apare durerea de cap, pentru ca în timp să poată vedea care sunt factorii ce declanşează migrenele în cazul lor. De exemplu, dacă durerile apar după expunerea îndelungată la lumină fluorescentă, cum este cazul în supermarketuri şi clădirile de birouri, evitarea expunerii timp îndelungat la aceste surse de lumină şi înlocuirea lor cu surse de lumină naturală ar putea reduce semnificativ numărul de apariţii ale durerilor de cap.

Migrena este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o tulburare majoră de sănătate şi este inclusă în topul celor mai rele 20 de maladii care pot afecta o persoană pe toată durata vieţii, pentru mulţi dintre cei care suferă de această afecţiune medicamentele fiind foarte puţin eficiente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel