Sari la conținut

Această vitamină scade colesterolul și curăță organismul de TOXINE

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Această vitamină nu este cea mai cunoscută, dar rolul său în procesele biologice din corpul nostru nu trebuie subestimat. Este adesea percepută ambiguu, deoarece în limbajul științific numele său este acid nicotinic.

Denumirea mai cunoscută a vitaminei B3 este PP sau niacină; în limbaj chimic este acid nicotinic, dar nu are nicio legătură cu substanța conținută în țigări.

Spre deosebire de nicotina însăși, care afectează negativ organismul, vit. B3 este foarte importantă și utilă, așa că trebuie să fie furnizată în mod regulat organismului cu alimente. Gastroenterologul rus Dr. Ekaterina Kashukh împărtășește mai multe detalii despre calitățile sale.

Beneficiile vitaminei B3

La începutul secolului al XIX-lea, biochimistul polonez Kazimir Funk a izolat pentru prima dată această substanță din tărâțe de orez. Aceasta a redus aproape instantaneu nivelul de colesterol rău din sângele animalelor de laborator.

B3 este solubilă în apă – face parte din multe enzime, substanțe prin care au loc diverse reacții în organism. De exemplu, este implicată în metabolismul proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, în respirația țesuturilor, protejează molecula de ADN de deteriorare, acționează ca un antioxidant și neutralizează substanțele toxice, curățând organismul de ele.

„Dar una dintre cele mai importante funcții ale sale este reglarea metabolismului lipidic. Acesta reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, spune medicul.

O persoană obține vitamina B3 în principal din alimente, doar o mică parte din ea poate fi produsă în organism în mod independent.

În ce produse să cauți B3

Principalele surse alimentare de vitamina B3 sunt:arahide și semințe de floarea-soarelui, ficat, carne roșie, leguminoase, pâine, cartofi, morcovi, mere. în plus, sunt îmbogățite suplimentar cu lapte, gustări gata preparate și cereale. O cantitate mică de vitamină este produsă în corpul uman din aminoacidul esențial triptofan.

Necesarul zilnic de vit. B3 este de 20 mg, aproximativ această cantitate de substanță utilă este conținută în 200 g de ficat de vită fiert sau într-o mână de alune. Deficiența severă de B3 este rară, dar mulți suferă de hipovitaminoză, care poate trece neobservată pentru o lungă perioadă de timp.

„Lipsa de vit. B3 este de obicei asociată cu un aport alimentar insuficient, cu boli gastrointestinale care reduc absorbția vitaminei în intestinul subțire și cu tulburări metabolice genetice care perturbă metabolismul triptofanului”, explică Ekaterina.

O persoană cu deficiență a acestei substanțe se poate plânge de scăderea poftei de mâncare, greață, slăbiciune, tulburări de somn, piele uscată, crăpături pe mucoasa gurii și la colțurile buzelor.

În caz de deficiență severă, apare pelagra, o boală ale cărei simptome principale includ roșeața și descuamarea pielii, căderea părului, amorțeala membrelor, paralizia și diminuarea capacităților intelectuale, scrie sursa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel