Această vitamină protejează împotriva atacului de cord

O vitamină are capacitatea de a proteja împotriva atacului de cord. Asta spune doctorul rus alergolog-imunolog Elena Grech. Ea adaugă că vitamina B6 este împărțită în trei forme principale: piridoxină, piridoxal și piridoxamină.

Pentru oameni, cel mai important este fosfatul de piridoxal – forma activă a nutrientului, care se formează în organism în timpul procesării substanțelor care intră în alimentație.

Vitamina B6 pentru a proteja inima

O altă funcție importantă a vitamina B6 este aceea de a controla nivelul de homocisteină. Aceasta este un intermediar al metabolismului altor aminoacizi: metionina și cisteina. În cantități mici, substanța nu reprezintă o amenințare pentru organism.

Problemele apar atunci când există prea mulți aminoacizi. Excesul de homocisteină în sânge, sau hiperhomocisteinemia, este deosebit de periculos pentru funcționarea sistemului cardiovascular.În special, crește probabilitatea apariției accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.

Funcția principală a vitaminei

Fosfat de piridoxal stimulează activitatea enzimelor digestive care descompun substanțele nutritive din alimente. În primul rând, acestea transformă proteinele în complexe de aminoacizi, fără de care funcționarea normală a oricărui sistem al organismului este imposibilă.

Acest nutrient contribuie, de asemenea, la metabolismul grăsimilor. Ajută organismul să absoarbă mai bine acizii grași nesaturați și promovează producția de acizi nucleici – compuși cu greutate moleculară mare ai ADN-ului și ARN-ului.

Aceste substanțe sunt purtătoare de informații genetice despre o persoană, reglează procesele de reînnoire celulară a organismului și încetinesc îmbătrânirea acestuia. Metabolismul carbohidraților nu se poate face fără vitamina B6.

De exemplu, fosfatul de piridoxal promovează formarea rezervelor de glicogen. Acest carbohidrat complex servește ca sursă de glucoză în perioadele de activitate fizică intensă sau în timpul restricțiilor alimentare severe.

Fosfatul de piridoxal este direct implicat în producerea de globule roșii. Această substanță stă la baza producerii acidului aminolevulinic, din care se formează apoi hemele – componente ale hemoglobinei, proteina care conține fier și care este responsabilă pentru transportul oxigenului către țesuturi și organe, scrie sursa.

Deși vitamina B6 afectează în primul rând producția de globule roșii, dacă este necesar, poate fi implicată și în producția altor celule sanguine – globulele albe.

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

5 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

6 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

6 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

7 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

7 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

7 ore ago

Citeste si: