Din cuprinsul articolului
Anticorpii sunt responsabili pentru eliminarea agenților patogeni dăunători. Aceștia neutralizează efectele negative ale acestora, îmbunățind șansele de recuperare și supraviețuire.
Terapia cu anticorpi este folosită mai ales în contextul pandemic actual, odată cu apariția virusului SARS-CoV-2. Aceasta este administrată pacienților cu forme mai accentuate de boală și a salvat multe vieți până în acest moment.
Dar este eficientă și împotriva tulpinii Omicron? AstraZeneca a anunțat, recent, că propria terapie cu anticorpi, numită Evusheld, este eficientă atât împotriva Omicron, cât și împotriva oricărei alte tulpini anterioare.
Evusheld de la AstraZeneca (tixagevimab co-ambalat cu cilgavimab), o combinație de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită în prevenirea COVID-19, își păstrează capacitatea neutralizantă împotriva variantei Omicron SARS-CoV-2 (B.1.1.529), conform noilor date de neutralizare a virusului „viu” in studii desfășurate atât de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, cât și de la Universitatea de medicină Washington, St. Louis, SUA, arată un comunicat.
Rezultatele studiilor au fost postate online pe bioRxiv și urmează să fie publicate în alte două reviste de specialitate.
Concentrația inhibitoare 50 (IC50) pentru Evusheld, un indice care măsoară potența neutralizantă a unui anticorp, a fost de 273 ng/ml, respectiv, 147 ng/ml în studiile de la Universitatea Oxford și Washington.1,2 Nivelurile sunt similare celor găsite la persoane care au fost infectate anterior cu COVID-19 și s-au recuperat în mod natural.
Datele s-au obținut în urma testelor de laborator care au folosit virusul viu, izolat de la indivizi care s-au infectat cu varianta Omicron a COVID-19, metodă considerată un „standard de aur” pentru studiile de capacitate neutralizanta a anticorpilor.4 Evusheld este una dintre singurele două terapii cu anticorpi autorizate pentru utilizare care au demonstrat eficiență împotriva Omicron și împotriva tuturor celorlalte variante de COVID-19 analizate în cele două studii.
Aceste rezultate vin să confirme datele privind capacitatea de neutralizare a pseudovirusului, demonstrate de investigatorii independenți de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și anunțate pe 16 decembrie 2021. Mai mult, acestea se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi preclinice care arată că Evusheld își păstrează eficiența împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2 testate până în prezent.
Această terapie, esențială pentru protecția persoanelor care au un risc crescut de a dezvolta reacții adverse grave în urma vaccinării
Această terapie este cu atât mai importantă având în vedere că aproximativ 2% din populația globală este considerată cu risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19.
Dovezile recente indică faptul că protejarea populațiilor vulnerabile împotriva infecției cu COVID-19 ar putea ajuta la prevenirea mutațiilor virale, un factor important în determinarea apariției noilor variante ale virusului, se mai menționează în comunicatul oficial.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…