Din cuprinsul articolului
Noile cercetări au arătat că multe lentile de contact moi sunt alcătuite din compuși legați de o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer, boli de ficat și de rinichi, tulburări autoimune și probleme de fertilitate.
Fluoropolimerii sunt, prin definiție, descriși ca PFAS sau „substanțe chimice veșnice” și s-a constatat că unele lentile de contact au niveluri extrem de ridicate de flueronic organic, un marker al PFAS, în fiecare dintre ele.
Aceștia sunt numiți „substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mod natural și se găsesc în produse de consum care rezistă la apă, pete și căldură.
Cercetătorii de la mai multe universități americane, inclusiv de la North Carolina State University, au testat 18 perechi diferite de lentile de contact moi pentru a vedea dacă acestea conțin PFAS.
Cel puțin jumătate dintre acestea erau lentile de zi cu zi.
Testele, comandate de Mamavation și de blogurile de sănătate publică Environmental Health News și efectuate într-un laborator aprobat de EPA, au căutat urme de făină organică în lentilele de la mărcile Acuvue, Alcon și Coopervision.
Scott Belcher, un cercetător de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a declarat pentru The Guardian că „ai putea considera lentilele aproape pur PFAS”.
A fost detectată fluorină între 105 părți pe milion (ppm) și 20.700ppm.
Acest lucru înseamnă că toate lentilele de contact testate au depășit 100 ppm, ceea ce echivalează cu 100.000.000 ppt, adică de 50.000 de ori mai mult decât cel mai înalt nivel considerat sigur în apa potabilă de către EPA.
Cele trei lentile cu cele mai mari cantități de fluor organic au fost Alcon Air Optix (fără Hydraglide) pentru astigmatism (20.000 ppm), Alcon Air Optix Colors cu tehnologia Smartshield (20.700 ppm) și Alcon Total30 Contact Lenses for Daily Wear (20.400 ppm).
Printre cele mai scăzute niveluri se numără Acuvue Oasys cu Hydraclear Plus cu blocare UV (113 ppm) și Alcon Dailies Total One-Day Water Gradient for Astigmatism (106 ppm).
De asemenea, substanțele chimice sunt atât de utilizate pe scară atât de largă încât pot fi adăugate neintenționat în produse de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.
În ultimii ani, cercetători independenți și universitari le-au găsit într-o serie de produse, de la hârtie igienică la recipiente de plastic pentru alimente și sucuri de fructe.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…