Din cuprinsul articolului
Busuiocul este una dintre cele mai fundamentale ierburi când vine vorba bucătăria italiană.
Este folosit pentru aromatizarea sosurilor și a vinaigretelor și servește ca bază pentru pesto-ul clasic. Este, de asemenea, o componentă majoră a bucătăriei din Asia de Sud-Est.
Există peste 60 de soiuri diferite de Ocimum basilicum și toate au proprietăți medicinale valoroase.
Departe de a fi doar o garnitură
Ceaiul de busuioc poate fi utilizat pentru a trata spasmele stomacale, gazele intestinale, pierderea poftei de mâncare, retenția de lichide, afecțiunile renale, răcelile capului, negii și paraziții intestinali. De asemenea, scade și stabilizează nivelul colesterolului.
Uleiul de busuioc poate fi aplicat chiar și în cazul mușcăturilor cauzate de șerpi și insecte ne-otrăvitoare.
Busuiocul este bogat în antioxidanți
Busuiocul este plin de antioxidanți care pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor artritei, IBS și a altor afecțiuni inflamatorii.
Mai precis, planta conține beta-cariofilenă, care are proprietăți antiinflamatorii, antibiotice, antioxidante, anticancerigene.
De fapt, un studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară a constatat că „uleiurile esențiale de busuioc și constituenții lor principali … prezintă activitate antimicrobiană împotriva unei game largi de bacterii Gram-negative și Gram-pozitive, drojdie și mucegai”.
În ceea ce privește proprietățile busuiocului de combatere a cancerului, busuiocul obișnuit (nu doar busuiocul sfințit) are capacitatea de a reduce dimensiunea tumorilor prin inhibarea peroxidării lipidelor cauzate de radicalii liberi.
De asemenea, inhibă formarea lactatului dehidrogenazei, o enzimă implicată în inițierea tumorii.
Busuiocul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și a funcției sistemului cardiovascular în ansamblu.
Deoarece conține magneziu, consumul de busuioc poate ajuta la îmbunătățirea ritmurilor cardiace anormale și a tensiunii arteriale scăzute, precum și la prevenirea bolilor coronariene.
Și nu este doar un instrument de prevenire: dacă ați suferit un atac de cord, consumul de busuioc și alte alimente bogate în magneziu vă va accelera recuperarea.
Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, calciu, potasiu și fier.
Cum să gătești cu busuioc
Pentru a păstra aroma și substanțele nutritive ale acestei plante aromate, adăugați-o în mâncăruri doar în ultimul moment. Deși busuiocul uscat este foarte popular, este întotdeauna mai bine să folosiți busuioc proaspăt și este foarte ușor de crescut acasă!
Pentru a obține o doză mare de vitamine, vă recomandăm un pesto. Tocați 3 crenguțe de busuioc proaspăt, o jumătate de cățel de usturoi, o mână de nuci de pin prăjite și brânză parmezan mărunțită și un strop de ulei de măsline. Amestecați până compoziția se omogenizează. Adăugați un vârf pe praf de sare și de piper și un strop de lămâie.
Dacă preferați să-l beți ca un ceai, infuzați câteva frunze într-o ceașcă de apă fierbinte timp de aproximativ 8 minute.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…