Categories: Ştiri sănătate

Această greșeală afectează foarte mult mediul înconjurător. Cum evităm să poluăm pentru a ne menține sănătatea?

Poluarea a ajuns la un nivel foarte înalt, mai ales în ultimii ani. Foarte mulți factori contribuie la poluarea în exces, precum această greșeală din bucătărie pe care o putem evita cu ușurință.

Poluarea afectează mediul și, implicit, sănătatea noastră. Alterarea mediului înconjurător implică, de fapt, distrugerea calității de viață și a condițiilor care ne mențin sănătoși și puternici.

Aruncarea uleiului în locuri nepotrivite, precum canalizarea sau chiar natura este una dintre cele mai mari greșeli când vine vorba de poluare.

Cât de mult poluează uleiul alimentar?

Uleiul alimentar uzat este unul dintre cei mai mari poluatori de mediu, dar, din păcate, mulți români îl aruncă în canalizare sau chiar în natură. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, ceea ce face ca, inclusiv îndepărtarea sa din stațiile de epurare, să fie costisitoare. În cazul în care este colectat, acesta poate avea, însă, valoare în industria energetică., notează RRA.

Uleiul alimentar uzat este o substanță toxică pentru mediu, iar cel mai grav efect este poluarea apelor subterane sau de suprafață, unde reduce nivelul de oxigen și astfel distruge plantele și animalele.

Dacă este aruncat la canal, uleiul colmatează țevile sau îngreunează filtrarea în stațiile de epurare, ceea ce înseamnă bani aruncați pentru diverse intervenții, însă dacă o localitate nu are stație de epurare – și sunt multe astfel de cazuri – uleiul ajunge tot în natură, de unde și nevoia de a-l colecta separat, însă nu există încă un program național sau local coordonat de autorități.

Cum eviți poluarea?

Totuși, există soluții dacă suntem dispuși să le acceptăm, iar ghidul asociației ”Energia inteligentă” indică diverse puncte de colectare, inclusiv companii care vin să ți-l ia de acasă.

În București, spre exemplu, reprezentanții proiectului „Oli” au făcut primul centru de colectare al uleiului uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare și pun la dispoziție vase speciale și transport gratuit. La fel și diverse alte companii. În țară, uleiul poate fi predat la unele benzinării Mol, iar la OMV primeşti și o cafea pentru doi litri de ulei uzat. Apoi el poate fi predat la diverse magazine mari din toată țara, cum sunt Carrefour și Auchan.

În fine, există multe alte companii și campanii care pot prelua uleiul uzat și tot ceea ce trebuie să faceți este să vă informați pe internet, începând cu pagina asociației ”Energia inteligentă” sau pe goldsite.ro.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

28 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

59 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: