Din cuprinsul articolului
Adesea vândută în pepiniere și în centrele de grădinărit sub denumirea de „degețel rosu” sau „degetăriță”, (Digitalis purpurea) este un element popular în multe peisaje.
Florile sale drăguțe vin în diferite nuanțe de roz, violet, alb și galben și este originară din Europa și Africa de Nord.
Dar planta „poate învia morții și ucide pe cei vii”, potrivit unui vechi proverb englezesc. Și este adevărat: floarea poate ucide – deși are și utilizări medicinale salvatoare.
Secretul este ascuns în frunzele și florile sale, care conțin un compus numit digoxină, un tip de glicozid cardiac care are un efect puternic asupra inimii.
„Această floare conține compuși extrem de puternici numiți glicozide cardiace – „cardiace” pentru funcția lor asupra mușchiului cardiac și „glicozide” pentru a indica faptul că acești compuși au molecule de zahăr … pentru a ajuta organismul să le absoarbă”, a declarat pentru Live Science Dr. Zhen Wang, profesor asistent la Universitatea de Stat din New York, Buffalo, pentru Live Science.
Dar ingerarea de digoxină cauzează probleme la nivelul inimii care o fac să bată mult mai tare și mult mai repede aproape imediat.
Această perturbare bruscă a ritmului cardiac, cunoscută sub numele de fibrilație ventriculară, face ca mușchii inimii să tremure rapid în loc să se contracte normal. Acest lucru poate duce la stop cardiac și la moarte, potrivit Johns Hopkins Medicine.
Digoxina – în ciuda efectelor sale letale – este, de asemenea, un medicament pentru inimă important și utilizat pe scară largă. „Digoxina este prescrisă clinic pentru insuficiența cardiacă atunci când alte medicamente au eșuat”, a spus Wang, potrivit NyPost.
„Insuficiența cardiacă este atunci când inima pacientului este atât de slabă încât nu pompează suficient, așa că se dorește creșterea forței de pompare a inimii. Deși digoxina are efecte secundare grave dacă este supradozată, acesta este un caz special în care beneficiul toxinei depășește riscul și ar putea salva viața persoanei.”
Întregul regn vegetal este plin de plante care pot avea efecte sinistre asupra sănătății umane și animale. Iată doar câteva dintre ele.
Aconitum napellus (Aconitum napellus), cunoscut și sub numele de „casca diavolului”, este foarte apreciat pentru vârfurile sale înalte, cu flori care înfloresc vara.
Dar toate părțile de călugăriță sunt otrăvitoare, în special rădăcinile. Dacă sunt ingerate, acestea pot provoca dureri de stomac și amețeli. Otrava afectează, de asemenea, inima și poate fi fatală, potrivit Woodland Trust din Marea Britanie.
Și plantele Aconitum au o moștenire nefastă: Extractul a fost folosit pentru a otrăvi săgețile, iar în Insulele Aleutine din Alaska, vârfurile harponului sunt înmuiate în Aconitum pentru a vâna balene.
O rudă îndepărtată a morcovului, cucuta otrăvitoare (Conium maculatum) s-a răspândit rapid în SUA și Europa.
Efectele buruienii de culoarea lavandei și a albului, pot fi resimțite chiar dacă nu o atingeți direct. Un bărbat din Ohio a trebuit să fie conectat la un ventilator – și să intre în comă indusă medical – după ce a inhalat câteva particule mici de cucută otrăvitoare în timp ce curăța tufișuri.
Nopțișoara mortală (Atropa belladonna) se ridică la înălțimea numelui său. Planta are flori de culoare verde-violet, în formă de clopot, frunze ovale și fructe de pădure care încep verzi și se coc la negru.
Toate părțile plantei sunt toxice, dar boabele sunt deosebit de otrăvitoare. Acestea conțin alcaloizi care afectează sistemul nervos, cum ar fi atropina, care provoacă simptome severe, inclusiv transpirație, vărsături, dificultăți de respirație, confuzie, halucinații și potențial comă și moarte.
De asemenea, are un efect de lărgire a pupilelor care era folosit ca ajutor de înfrumusețare în Grecia antică. Un extract de belladonna („femeie frumoasă”) era folosit pentru a face picături pentru ochi care erau aplicate de femei pentru a-și dilata pupilele.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…