Din cuprinsul articolului
Aportul de vitamine este unul dintre cei mai importanți factori din dieta fiecărei ființe umane. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă un aport regulat. Acestea sunt substanțe organice complexe care ajută la buna funcționare a diferitelor sisteme ale organismului. Deficitul acestora este cunoscut sub numele de avitaminoză.
Se găsesc în multe alimente vegetale și animale, inclusiv fructe, carne slabă, legume, ouă, leguminoase, produse lactate, nuci, semințe și cereale integrale. Ele sunt disponibile și sub formă de capsule sau tablete, dar consumul lor în această stare trebuie să fie autorizat de un profesionist din domeniul sănătății.
Potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, există 13 vitamine esențiale de care organismul are nevoie. Acestea sunt:
„Vitaminele sunt substanțe organice complexe, biologic active, cu structură moleculară variabilă, care sunt necesare oamenilor în cantități mici – așa numiții micronutrienți. Majoritatea vitaminelor, cu excepția D, K, B1, B2 și a acidului folic, nu sunt sintetizate de organism, iar dacă sunt, cantitățile sunt insuficiente, astfel încât trebuie să fie furnizate extern”, explică site-ul El Sevier.
„Fiecare vitamină are o funcție unică și de neînlocuit în procesele metabolice ale organismului. Dacă una dintre ele lipsește, întregul organism are de suferit. În cazul în care alimentația este în mod regulat deficitară sau dacă se consumă mai puțin decât cantitatea recomandată, aportul de vitamine poate fi insuficient și pot apărea boli carențiale, care nu pot fi vindecate decât atunci când se consumă din nou vitamina în cauză. Astfel, carențele de vitamine rămân o problemă majoră de sănătate în țările în curs de dezvoltare”, adaugă portalul.
Deficiența de vitamine poate ajunge să fie declanșatorul unor boli precum obezitatea, pelagra, rahitismul, orbirea nocturnă și anemia. De asemenea, poate provoca modificări dăunătoare ale ritmului cardiac.
Prin urmare, este vital să consumați vitamine în mod regulat. Consumul acestora este atât de important, de exemplu, încât există o vitamină în special care are capacitatea de a reduce riscul de boli cronice. Aceasta este vitamina D.
„Insuficiența acestei vitamine este legată de boli cronice precum cancerul, hipertensiunea, osteoporoza sau bolile autoimune, printre altele, și este crucial să se știe dacă există o deficiență pentru a introduce suplimente”, relatează platforma digitală Salud y Medicina.
Despre acest nutrient, site-ul precizează că „este un hormon steroidian care intervine în absorbția intestinală a calciului și este esențial pentru formarea și menținerea unor oase sănătoase și puternice”.
Vitamina D poate fi găsită în alimente precum tonul, macroul, sardinele, ouăle, untul, ficatul, brânza, laptele, iaurtul, fructele de mare, ciupercile și multe altele. Cantitatea zilnică de vitamina D depinde de individ și de condițiile sale de sănătate.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…