Din cuprinsul articolului
Creierul este unul dintre organele cele mai afectate de îmbătrânire, motiv pentru care profesioniștii din domeniul sănătății recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru cea mai mare parte a vieții, iar acest bun obicei ar trebui să fie însoțit de o activitate fizică frecventă.
Dr. Gurutz Linazasoro, purtător de cuvânt al Societății Spaniole de Neurologie (SEN), a declarat pentru BBC Mundo că „dieta este unul dintre puținii factori de risc pentru bolile neurologice care stă în mâinile noastre să îl modificăm și să îl controlăm”.
Site-ul El Español, în secțiunea sa de sănătate, menționează lista celor mai bune vitamine pentru sănătatea creierului și pentru a menține o memorie bună. Înainte de a le consuma, este recomandat să aveți aprobarea unui medic specialist.
Vitamina care oxigenează creierul și previne boala Alzheimer
- Vitamina A: aceasta este cea mai importantă vitamină pentru sănătatea ochilor; este esențială pentru antrenarea creierului prin lectură și studiu. „Conținutul său ridicat de antioxidanți (beta-caroten) încetinește degenerarea țesutului ocular și este esențială pentru dezvoltarea și repararea celulelor. Această componentă se găsește în mod natural în legumele cu frunze verzi, în dovleac și în ficat.
- Vitamina K: funcția principală a acestui compus este de a coagula sângele; în plus, mai multe studii menționate de mass-media spun că are și capacitatea „de a influența comportamentul psihomotor și cogniția”. Această vitamină este prezentă în gălbenușurile de ou, în legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, în germenii de grâu și în soia.
- Vitamina C: această componentă este cunoscută pentru întărirea sistemului imunitar; de asemenea, ajută organismul să absoarbă fierul pe care îl obține din alte alimente. Importanța vitaminei C pentru creier constă în faptul că este esențială pentru producția de neurotransmițători. Acest compus se găsește în citrice, paprika, kiwi, broccoli, ananas, papaya, roșii, printre altele.
- Vitamina E: acest compus este cunoscut pentru prevenirea declinului cognitiv, îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare. „Îmbunătățește achiziția și reținerea datelor, precum și apărarea oxidativă a hipocampusului, ajută procesul cognitiv al atenției și funcționează ca un antioxidant, protejând celulele împotriva radicalilor liberi. Această vitamină poate fi obținută prin consumul de migdale, mere, spanac și prin prepararea alimentelor cu ulei de măsline extravirgin.
- Vitamina D: deficitul acestei componente este asociat cu o stare de spirit scăzută și performanțe cognitive slabe, motiv pentru care vitamina D este considerată unul dintre cei mai importanți compuși pentru sănătatea creierului. Acest nutrient se obține prin expunerea la soare și se găsește, de asemenea, în cantități reduse în ciuperci, lapte și unele cereale integrale.
- Vitamina B1: acest compus transformă alimentele consumate în energie; de asemenea, utilizează glucoza din organism pentru a furniza creierului energia de care are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile zilnice. Printre produsele care conțin această vitamină se numără semințele de susan și de floarea-soarelui, carnea de porc, nucile de macadamia, printre altele.