Aceasta este principala cauză a retenţiei de apă, fără vreo legătură cu ceea ce credeai că îți provoacă această deficiență. Numită hidropizie, ea este nu doar neplăcută și periculoasă, ci și foarte vizibilă. Membrele inferioare se umflă, devin dureroase, experimentăm stări de oboseală.
Specialiștii ne spun că principala a retenției de apă este, de fapt, excesul de toxine din organism.
Atunci când capacitatea ficatului și rinichilor este depășită apare hidropizia, pentru că el nu mai poate procesa și elimina ceea ce organismulului îi prisosește.
Hidropizia mai poate fi însă declanșată și de obstrucția și insuficientă venoasă. Retenția de lichide la nivelul picioarelor s-a observat că apare, în general, la persoanele care suferă de varice.
De asemenea, insuficientă cardiacă sau anumite afecțiuni renale pot determina și ele retenția de apă, în alte părți ale corpului, precum abdomen, la nivelul fetei sau pieptului.
De exemplu, afecțiunile renale pot duce la apariția „pungilor” sub ochi, iar cele hepatice conduc la acumularea de apă în abdomen.
Poate să pară o problemă banală, însă ea nu este, astfel că retenția de apă trebuie tratată că orice afecțiune. Trebuie cerut sfatul medicului, singurul în măsură să ofere tratament.
Mișcarea este, și în acest caz, o soluție pe care orice doctor o recomandă pacienților săi, dincolo de tratamentul medicamentos, pentru că ajută la revenirea la o stare optimă de sănătate fără efecte secundare.
Mersul pe jos, bicicletă sau înotul vă pot fi de ajutor. De asemenea, evitați pozițiile incomode, cum ar fi cea picior peste picior, care încetinesc circulația sanguină sau limfatică.
Retenția de apă se tratează și prin metode naturiste, recomandate fiind, desigur, plantele diuretice, care favorizează o bună funcționare a aparatului reno-urinar și care realizează eliminarea fluidelor din organism: ienupăr, coadă calului, urzică, frunze de mesteacăn, frunze de nuc, colții babei, ghimbir, teci de fasole, mătase de porumb sau cozi de cireșe. Ienupărul este un puternic detoxifiant și un foarte bun diuretic.
În cazul hidropiziei cauzate de insuficientă circulatorie, se va bea infuzie concentrată obținută dintr-o linguriță cu vârf de frunze de mesteacăn, uscate și mărunțite, pusă în 200 ml de apă clocotită.
Dacă acumularea de apă apare la nivelul abdomenului și picioarelor se consumă o infuzie din cozi de cireșe, câte două-trei căni pe zi.