Sari la conținut

Aceasta este cea mai rară culoare de ochi pe care o are doar 1% din populație / FOTO

culoare ochi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cea mai rară culoare de ochi

Aceasta este cea mai rară culoare a ochilor pe care o are doar 1% din populație! Culoarea ochilor este un caracter poligenic. Este determinat îndeosebi de cantitatea și de tipul de pigmenți prezenți în irisul ochiului.

Recent, oamenii de știință susțin că au identificat o nouă culoare a ochilor, despre care spun că este cea mai rară la om. Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu cele patru culori de bază ale ochilor; verde, albastru, căprui și negru.

Mulți ani, ochii verzi au fost considerați cea mai rară dintre toate culorile ochilor – aproximativ 2% dintre oamenii din lume având această culoare a ochilor.

Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat recent, deoarece oamenii de știință au identificat o altă culoare ca fiind cea mai rară.

Cea mai rară culoare de ochi din lume

culoare ochi
Sursă foto: Facebook

În special, ei susțin că cea mai rară culoare a ochilor nu mai este verde, ci gri.

Merită menționat faptul că griul făcea parte din albastru, dar experții și-au redefinit definițiile și au făcut din gri o culoare a ochilor complet separată.

Să vedem acum cât de comune sunt diferitele culori ale ochilor.

Ei bine, la nivel internațional, ochii căprui sunt de departe cea mai comună culoare. Această culoare specială se găsește între 55% și 79% din populația lumii, conform VeryWell Health.

Urmează albastrul, care se găsește între 8 și 10%. În cele din urmă, avem gri, culoarea care acum se îndepărtează de albastru și reprezintă mai puțin de 1% din populația SUA și a lumii.

Heterocromia

ochi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Când se spune despre o persoană că are ochii ceacâri semnifică faptul că are ochii de culori diferite. Această particularitate este denumită în medicină „heterocromie”.

Heterocromia este o diferență de culoare între irișii celor doi ochi (heterochromia iridis) sau între părți ale aceluiași iris (heterochromia iridum).

Ea are adesea o origine genetică (ca sindromul Waardenburg), dar poate să rezulte din diferite patologii, printre care tumori sau răniri ale ochiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel