Sari la conținut

Aceasta este cea mai bună băutură pentru persoanele în vârstă care topește grăsimea

batrani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Consumul moderat al unei băuturi poate face parte dintr-o strategie de control al greutății pentru adulții obezi.

Băutura care topește grăsimea la persoanele în vârstă

Oamenii de știință de la Universitatea din Navarra au realizat un studiu, ale cărui rezultate au arătat că un consum moderat de cafea ajută la reducerea procentului de grăsime corporală. La experiment au participat aproximativ 1.400 de persoane supraponderale cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani.

Participanții își împărtășiseră deja obiceiurile alimentare și stilul de viață general înainte de începerea studiului. Șase luni mai târziu și, ulterior, în fiecare an, timp de câțiva ani, au fost întrebați cu privire la posibilele schimbări în obiceiurile lor alimentare.

Studiul a ajutat la descoperirea faptului că anumite schimbări au contribuit la o sănătate mai bună și chiar la reducerea procentului de grăsime corporală.

Unii dintre participanții care au trecut de la un consum regulat la un consum moderat de cafea au observat o reducere semnificativă a excesului de grăsime subcutanată și viscerală. Dar indicele lor de masă corporală a rămas același. Însă cei care nu și-au schimbat obiceiurile au rămas cu aceeași greutate și același procent de grăsime.

Femeie in varsta
Sursa foto: pixabay.com

Cea mai bună dietă pentru vârstnici

Gastroenterologul și nutriționistul japonez dr. Aki Kudo denumește produse care, cu utilizare regulată, întineresc literalmente o persoană și o protejează de boli. Expertul definește aceasta ca fiind cea mai bună dietă pentru bătrâni.

Gastroenterologul sfătuiește să includă în alimentația bătrânilor acele alimente care conțin foarte multe fibre alimentare: legume, alge marine etc.

În lista celor mai bune alimente pentru persoanele în vârstă, medicul a inclus cartofii, pâinea integrală, orezul brun și fasolea. Dovleacul, broccoli și fulgii de ovăz ocupă un loc aparte în ea. Dar grăsimile de origine animală din alimentație ar trebui să fie cât mai puține.

Medicul amintește că, pe lângă alimentație, factorii importanți care influențează procesul de îmbătrânire sunt stilul de viață, ecologia locului de reședință și factorii genetici.

Efectul taurinei: o calitate a vieții mai lungă și mai bună

Oamenii de știința sugerează că sursa tinereții veșnice ar putea fi deja găsită într-un aminoacid numit taurină, care este unul dintre cei mai abundenți în organism.

Taurina se obține din alimentație și este produsă dintr-un alt aminoacid numit cisteină. Cele mai bune surse de taurină sunt fructele de mare, carnea, produsele lactate, formulele pentru sugari și băuturile energizante.

Organismul depinde de taurină, mai ales în primii ani de viață. O lipsă de taurină poate afecta sistemul nervos și mușchii, probleme care tind să apară odată cu vârsta. De fapt, se știe că nivelurile de taurină din diverse țesuturi scad pe măsură ce îmbătrânim.

Într-un nou studiu publicat în Science, oamenii de știință au făcut câteva descoperiri interesante despre taurină și îmbătrânire. Animalele bătrâne aveau cu 80% mai puțină taurină în sânge decât animalele tinere. Dar atunci când șoarecilor bătrâni li s-a administrat taurină în plus, s-a întâmplat ceva incredibil: speranța lor de viață a crescut cu până la 25%.

Și nu se termină aici. Taurina nu numai că prelungește viața, dar o și îmbunătățește. Șoarecii cărora li s-a administrat taurină au luat mai puțină greutate, au avut oase și mușchi mai puternici și chiar au prezentat semne de reducere a anxietății.

Taurina a părut, de asemenea, să îmbunătățească controlul nivelului de zahăr din sânge, să îmbunătățească funcția imunitară și să reducă inflamația, care joacă un rol important în multe probleme de sănătate. Șoarecii femele au beneficiat mai mult decât șoarecii masculi, sugerând că taurina poate acționa diferit în funcție de sex, conchide Mundo Deportivo.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel