Din cuprinsul articolului
Oana Pop, medic diabetolog, a vorbit despre o boală care ucide circa 40% din copii. Cea mai importantă strategie este reducerea sărăciei – spunea aceasta.
Denutriția este o boală care este produsul unei alimentații necorespunzătoare, care nu permite absorbția nutrienților necesari menținerii echilibrului organismului, apare atunci când alimentele nu sunt consumate și lipsa consumului acestora face ca organismul să fie un persoana cheltuiește mai multă energie calorică decât consumați.
Organizația Mondială a Sănătății precizează că, diagnosticul de denutriție, este apreciat prin indice de masă corporală sub 18,5 kg/m2 ( la adultul cu vârsta cuprinsă între 18-75 ani).
Diagnosticul poate fi mascat de edeme și că trebuie diferențiat de starea de „slab constituțional”.
”La copii, mortalitatea variază între 5 şi 40%. Decesul survenit în primele zile de tratament se datorează dezechilibrului electrolitic, infecției generalizate, hipotermiei, insuficienței cardiace. La adulţi, cu excepția situațiilor când apar insuficiențe de organ, tratamentul duce la vindecare”, arată medicul diabetolog Oana Pop, potrivit DcMedical.
Simptome denutriției
Sunt multe simptome suferite de persoanele care sunt subnutrite, dar dintre cele mai remarcabile medicul diabetolog Oana Pop amintește:
– Se constată subțierea firului de păr sau căderea părului, chiar cu albirea prematură;
– La nivelul unghiilor se observă coilonichia; Coilonichia este atunci când unghiile capătă o formă concavă, cu aspect ca de lingură. Uneori, unghia este suficient de curbată ca să poată menține o picătură de lichid
– Din punct de vedere al vederii, poate fi afectată vederea de noapte;
– La extremități se pot observa edeme;
– Din punct de vedere neurologic pot surveni parestezii “în mănușă”, tetanie și deficite senzoriale și congnitive și chiar demență;
– La nivel musculo-scheletal se observă emacierea mușchilor, deformări osoase, durere și tumefiere articulară.
Diagnosticul denutriției
Diagnosticul este stabilit pe baza mai multor investigații medicale. Medicul Oana Pop a explicat care sunt pașii care trebuie parcurși.
– Anamnezei medicale și nutriționale – trebuie să includă întrebări despre alimentele ingerate, modificări recente ale greutății corporale, factori de risc pentru denutriție, inclusiv medicamente și alcool;
– Examen fizic – trebuie să includă măsurarea greutății și înălțimii, examinarea distribuției grăsimii corporale și măsurători antropometrice ale masei corporale slabe.
Acesta trebuie să se concentreze pe semnele deficitelor nutriționale specifice dar și pe semnele afecțiunilor care predispun la deficite nutriționale, precum problemele dentare. Trebuie evaluat și statusul mental, deoarece depresia și tulburările cognitive pot duce la scădere în greutate;
– Teste de laborator – aduc puține beneficii. Cel mai utilizat test este măsurarea albuminei serice. Scăderea acesteia dar și a altor proteine pot indica o deficiență proteică.
Pe măsură ce subnutriția evoluează, albumina scade lent, în schimb prealbumina, transferina și proteina de fixare a retinolului scad rapid.
”Cea mai importantă strategie este reducerea sărăciei și îmbunătățirea educației nutriționale și a măsurilor de sănătate publică. Tratamentul aplicat este în funcție de stadiu, de vârstă, de complicații și de deficitul nutrițional preexistent”, mai notează medicul.