Din cuprinsul articolului
Consumul unui pahar de ceai e anghinare nu este cea mai obișnuită cale pentru o băutură de relaxare, însă este surprinzător de bună pentru sănătatea dumneavoastră generală.
Ceaiul de anghinare este un ceai pământesc și benefic preparat din frunze, tulpină și rădăcini ale plantei de anghinare. Cunoscut științific sub numele de Cynara scolymus, majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu anghinare doar ca aperitive sau le place să mănânce inimile de anghinare murată.
Ideea de a prepara un ceai cu această legumă neobișnuită datează de mii de ani, din vechii greci și romani, și rămâne un remediu natural pentru multe probleme de sănătate.
Planta de anghinare este recunoscută pentru beneficiile pe care le are în special asupra ficatului, sănătății inimii și a nivelului de colesterol.
Gustul ceaiului de anghinare este neașteptat de plăcut, cu o aromă dulce fină, destul de subtilă. În ciuda dulceței, există o notă pământească pe care unii oameni încearcă să o acopere cu un pic de îndulcitor natural. Oricum ai alege să-l prepari, acest ceai unic poate avea efecte impresionante asupra sănătății.
Compoziția și valorile nutritive ale anghinarei
Anghinarea se cultivă în special pentru frunzele sale care au un conținut de aproximativ 0,2-0,3% cinarina (un puternic antioxidant cu actiune hepatoprotector), pentru principiile amare azulenogene care ajută în detoxifierea ficatului, pentru enzime, sărurile de potasiu, magneziu s.a. Fiind asemanatoare cu un ciulin, anghinarea are 80% apă, restul ingredientelor fiind reprezentate de:
Conform USDA National Nutrient Database o anghinare medie de aproximativ 120 g conține:
Anghinarea are proprietăţi detoxifiante și, totodată, stimulează secreţia biliară datorită unor substanțe precum ciarina. Partea comestibilă a plantei are o concentraţie redusă a acestei substanţe, cea mai mare parte a ei găsindu-se în tulpină și în frunze.
Infuzia din frunze de anghinare este cea mai eficace în stimularea ficatului. Polifenolii din anghinare sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului de ficat, provocând apoptoza celulelor canceroase ale ficatului.
De asemenea, anghinarea scade nivelul de colesterol sintetizat de ficat, mobilizând grăsimile stocate în ficat şi în alte ţesuturi. Şi trigliceridele sunt reduse prin acţiunea anghinarei.
Ceaiul de anghinare poate fi utilizat ca adjuvant și pentru următoarele afecțiuni:
Pulberea cu administrare sublinguala– planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
Maceratul la rece – se prepara dintr- o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
In cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…