Mâine, pe 25 mai, la Hotel Ramada din Sibiu, începând cu ora 14:00, va avea loc cea de-a treia conferință națională despre accidentul vascular cerebral se va dezbate subiectul „AVC 360° – Practica multidisciplinară centrată pe pacient”
Pana acum, la conferintele de la Craiova si Constanta, au participat 462 medici specialiști, studenti, psihologi, kineto si fizioterapeuti. Medicii au sustinut prezentari despre aceasta patologie si cu informatii concrete și cu studii de caz (despre pacienți cu vârste cuprinse între 25 și 80 de ani).
Cel mai rapid mijloc de avertizare și diagnosticare a AVC, care ar trebui cunoscut de toata lumea, este sistemul FAST.
- F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte.
- A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos.
- S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele.
- T (time=timp) – cel mai important factor, pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni dizabilitățile pe termen lung, atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
Creierul are însă o capacitate mare de refacere, unele arii nervoase putând să preia cu succes funcţiile zonei din creier afectată de accidentul vascular cerebral. De aceea este important ca reabilitarea după AVC să fie incepută cât mai curând posibil, bineînţeles dacă starea pacientului permite acest lucru.
Alte statistici:
La fiecare 40 de secunde se întâmplă un accident vascular cerebral în lume.
La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral.
80% dintre AVC-uri pot fi prevenite (sursă National Stroke Association) (http://www.stroke.org/understand-stroke/what-stroke )
1 din 6 persoane trec printr-un accident vascular cerebral pe parcursul vieții (http://www.worldstrokecampaign.org/ )
În lume au loc 17 milioane de accidente vasculare, 6.5 milioane decese din această cauză
În 2013, Bulgaria (19.7% ) și România (18.7%) au ocupat primele două locuri cu cele mai mari procente de decese cauzate de atacurile cerebrale, înregistrate în toată Europa.
Tema celei de-a treia conferinte știintifice din programul „AVC 360° – Călătoria Pacientului” propune un dialog axat pe subiecte precum: modalitățile de colaborare între specialitățile medicale aflate în legătură cu această patologie, particularitățile de intervenție în faza acută și în perioada de recuperare a pacientului, posibilitățile de profilaxie primară, secundară sau terțiară interdisciplinară si, nu în ultimul rând, colaborarea interdisciplinară, în prezent neexistând un protocol de lucru în România.
Evenimentul va aborda, de asemenea, practica medicală din perspectiva conceptului de „centrare pe pacient”.
„Această paradigmă presupune cunoașterea nevoilor reale, atât ale medicului, cât și ale pacientului. Cei doi sunt pe aceeași parte a baricadei în lupta contra bolii – ambii au nevoie de ascultare, respect, empatie și compasiune. Locul central acordat pacientului se referă la faptul că cei doi acționează ca parteneri egali, ambii corect informați, în cadrul procesului de luare a deciziilor. Acest model e diferit de tiparul paternalist tradițional, în care medicul decidea, iar pacientul urma pasiv, într-o măsură mai mare sau mai mică, instrucțiunile date”, menționează dr. Adelaida Marinescu, președinte ARCIS EDU și inițiatoarea primului proiect cu caracter național despre accidental vascular în România.
Implicațiile acestui program sunt cu atât mai importante cu cât în România nu există informații statistice despre numărul pacienților și consecințele provocate de această boală care, la nivel mondial, este principala cauză de dizabilitate și chiar deces. Se poate întâmpla oricui, la orice vârstă, și afectează pe toată lumea: supraviețuitori, familie și prieteni, piața muncii și comunități întregi.
Programul „AVC 360° – Călătoria Pacientului” este dezvoltat prin parteneriatul științific cu societățile medicale implicate în gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Reabilitare Medicală, Societatea Română de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Română de Neurochirurgie, Asociația Inomedica, Asociația Română de Psihologie Clinică și Clinica de Neurologie Neuroaxis.