Accidentul vascular cerebral este o afecțiune a creierului, provocată de împiedicarea circulației sângelui într-o anumită zonă, fapt ce are drept consecință moartea celulelor cerebrale neirigate și neoxigenate.
Aceste celule se distrug în câteva minute, alteori în câteva ore de la momentul afectării circulației locale.
Ca urmare, partea corpului controlată de zona din creier distrusă nu mai poate funcționa normal, iar pacientul are deficite neurologice brusc instalate, ce necesită terapie de urgență.
În funcție de importanța și de mărimea zonei cerebrale afectate, pot apărea consecințe grave: moarte sau invaliditate pe termen lung. De aceea este importantă prevenirea AVC și, în momentul în care totuși AVC se produce, este importantă intervenția medicală rapidă, tratamentul în timp util putând să micșoreze distrugerile cerebrale și complicațiile, ne spune Conf. Univ. Dr. Adriana Dulămea, Șef Sectie Neurologie din cadrul I.C.Fundeni.
Care sunt cauzele care produc AVC?
Cauzele sunt multiple, comune AVC ischemic și celui hemoragic, sau specifice doar unuia dintre tipurile de AVC.
Cauze comune AVC ischemic și hemoragic
Hipertensiunea arterială
Obezitatea, sindromul metabolic și hipercolesterolemia
Diabetul zaharat
Fumatul
Cauze genetice
Consumul de droguri
Consumul excesiv de alcool
Cauze specifice AVC ischemic
Fibrilația atrială permanentă sau paroxistică
Ateromatoza aortei, a arterelor carotide și vertebrale și ale ramurilor lor
Bolile valvelor cardiace
Defectele de sept interatrial
Tulburările de coagulare a sângelui
Neoplaziile
Tratamentul cu estrogeni
Vasculitele cerebrale sau bolile inflamatorii ale arterelor mari ce pornesc din aortă
Afecțiunile ficatului care determină tulburări de coagulare
Afecțiunile rinichiului care determină ateromatoza accelerată
Complicațiile hemodializei
Infecțiile
Cauze specifice AVC hemoragic
Tulburările de coagulare a sângelui
Tratamentul cu anticoagulante orale sau anticoagulante injectabile
Hemopatiile maligne
Amiloidoza cerebrală
Afecțiunile ficatului care determină scăderea trombocitelor
Care sunt complicațiile ce pot apărea în urma unui AVC ?
Tulburările de înghițire, care se pot complica suplimentar cu pneumonie de aspirație– Atunci când accidentul vascular cerebral afectează mușchii folosiți în procesul de înghițire, cel mai probabil pacientul va întâmpina probleme în timp ce va bea sau va mânca. Acest fapt îl predispune unui risc crescut de a inhala alimente sau băuturi în plămâni, ducând la posibilitatea apariției pneumoniei de aspirație.
Tromboza venoasă profundă – incapacitatea pacienților cu accident vascular cerebral de a se deplasa, pe o perioadă lungă de timp, crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge, în special la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare.
Slăbiciunea musculară – apare tot din cauza imobilizării prelungite.
Crizele epileptice – cicatricele ce apar la nivel cerebral în urma unui accident vascular cerebral determină apariția crizelor epileptice.
Căderile și accidentările – afecțiunile determinate de accidentul vascular cerebral, precum tulburările unui risc crescut de cădere și accidentare.
Pierderea controlului asupra vezicii urinare – Această complicație apare atunci când sunt afectați mușchii ce au rol în procesul de urinare; în acest caz este necesară montarea unei sonde vezicale.
Tulburările digestive –poate apărea diareea sau constipația.
Durerea – pacientul poate prezenta o senzație de amorțeală sau chiar durere la nivelul zonelor afectate de accidentul vascular cerebral.
Depresia – reprezintă o complicație ce apare frecvent în urma unui accident vascular cerebral. Ea poate determina apatie, tulburări de concentrare, iritabiliate, inapentență și chiar tentative de suicid.
Tulburările de memorie – Mulți dintre pacienții care au suferit un accident vascular cerebral prezintă probleme de memorie
Cum se poate preveni apariția unui accident vascular cerebral?
Unul dintre cele mai importante moduri în care un accident vascular cerebral poate fi prevenit este CONTROLUL HIPERTENSIUNII ARTERIALE.
OPRIREA FUMATULUI contribuie de asemenea la scăderea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral.
Dieta bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi saturate, evitarea consumului de alcool, controlul diabetului zaharat, exercițiul fizic regulat, menținerea unei greutăți normale, tratarea sindromului de apnee în somn, evitarea consumului de droguri reprezintă metode importante de a preveni apariția unui accident vascular cerebral.