Din cuprinsul articolului
Accidentul vascular cerebral (AVC): Semne care apar cu o lună înainte și pe care trebuie neapărat să le observăm pentru a-l putea preveni.
Cu un grad foarte ridicat de mortalitate, fiind a treia cauză de deces, stopul vascular cerebral sau accidentul vascular cerebral este o oprire brusca a alimentarii cu sange a creierului. Aceasta oprire se poate datora unui cheag de sange sau a unui vas de sange rupt in creier.
Atunci când se produce un astfel de accident vascular cerebral, creierul este lipsit brusc de oxigen, celulele creierului sunt apoi deteriorate foarte repede, uneori aceasta deteriorare este ireversibila.
Dacă se produce, trebuie mers de urgență la medic pentru a se interveni în maximum 3-4 ore pentru ca șansele de recuperare să crească.
Un AVC se poate produce la orice vârstă, chiar și la copii de câțiva ani…
Exista doua tipuri de accident vascular cerebral: infarctele cerebrale si hemoragiile cerebrale si meningeale. Infarctele cerebrale constituie 80% din accidentele cerebrovasculare.
Cel mai adesea apar atunci cand un cheag de sange intr-o artera impiedica sangele sa curga catre creier. Hemoragiile cerebrale si meningeale reprezinta 20% din accidente vasculare cerebrale si corespund rupturii unei artere cerebrale.
Înaintea unui accident vascular cerebral, organismul ne transmite câteva semnalem, pe care este bine să le recunoaștem pentru a putea preveni un astfel de accident.
In general, in timpul unui accident vascular cerebral, o emisfera a creierului este afectata. Deci, daca emisfera stanga este afectata, partea dreapta a corpului poate fi paralizata, iar invers pentru emisfera dreapta.
Daca observati o pierdere brusca a echilibrului si simtiti ca veti lesina, nu ezitati sa contactati un medic, deoarece acesta ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral, notează ghidulmedicului.com.
Prin urmare, un accident vascular cerebral poate afecta o emisfera a creierului si nu cealalta. Uneori, zona creierului responsabila de vedere este afectata, iar acest lucru are ca rezultat tulburari de vedere care afecteaza doar un ochi.
Daca aveti dureri de cap foarte dureroase si nu va puteti explica de ce, ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral.
Daca fara niciun motiv nu poti intelege cand oamenii iti vorbesc si dintr-o data nu mai poti vorbi, acesta este un semn si o posibila consecinta a unui accident vascular cerebral.
Daca te simti brusc ametit si nici macar nu te poti misca, ar putea fi semnul unui accident vascular cerebral. Prin urmare, se recomanda sa discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil.
Dificultatea de respiratie poate insoti un accident vascular cerebral.
Daca prezentati unul sau mai multe dintre aceste semne, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil. El este singurul care te poate ghida.
Accidentul vascular cerebral este brusc si uneori provoaca daune ireversibile in cateva minute. Așadar, prevenția este una dintre cele mai bune strategii de adoptat pentru a evita consecintele unui AVC. Iata cateva recomandari, potrivit ghidulmedicului.com.
Dacă fumați, lăsați-vă… De ce? Ei bine, fumatul este un factor major de risc și este recomandat să reduceți treptat numărul țigărilor fumate până renunțați complet la acest viciu nesănătos.
Renunțați la alcool, grăsimi, prăjeli, dulciuri, alimente ultraprocesate, mâncare de tip fast food, alimente sărate și sare sau măcar reduceți consumul acestora.
Includeți fructe și legume în dieta zilnică; pe cât posibil, consumați-le în stare proaspătă pentru a-și păstra nutrienții esențiali pentru organism.
Dacă suferiți de obezitate, începeți să luați măsuri pentru a slăbi deoarece obezitatea este un alt factor de risc.
Practicați o activitate fizică regulată, minimum 30 de minute, de 5 ori pe săptămână. Puteți începe prin a merge ușor în parc, un număr de 10.000 de pași este ideal pentru început iar apoi creșteți treptat.
Petreceți cât mai mult timp în aer liber, în natură, indiferent de anotimp.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…