Din cuprinsul articolului
Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand aportul de sange la o parte a creierului este intrerupt sau redus, privand tesutul cerebral de oxigen si nutrienti.Fără oxigen, celulele creierului încep să moară după câteva minute. Daca celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar in partile corpului pe care le controleaza aceste celule ale creierului (slabiciune brusca; paralizie sau amorteala a fetei, a bratelor sau a picioarelor).
Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de o artera blocata (accident vascular cerebral ischemic) sau de scurgerea sau ruperea unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic). Unii oameni pot prezenta doar o intrerupere temporara a fluxului sanguin catre creier (atac ischemic tranzitoriu), care nu provoaca daune permanente.
„Recuperarea medicală în accidentul vascular cerebral începe chiar din secţia de Neurologie, cu poziţionarea pacientului şi membrelor lui în anumite poziţii. Cea mai importantă fază a recuperării începe după externarea de la Neurologie.
Ideal ar fi ca pacientul să fie transferat la Recuperare neurologică pentru a continua acest program şi a fixa anumite noi obiceiuri în activitatea lui obişnuită: trebuie să reînveţe să mănânce, să meargă, unii reînvaţă să vorbească, din păcate”, a explicat medicul Diana Tache, miercuri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
„Neuronii au suferit, o parte au fost distruşi şi cei rămaşi trebuie să preia din funcţiile celor distruşi, ca să putem să refacem creierul”, precizează dr. Tache.
„De regulă, recuperarea durează doi ani, dar dacă leziunile s-au extins mult şi sunt mulţi neuroni distruşi, nici după doi ani nu putem să spunem că s-au obţinut toate beneficiile de la pacient”, precizează dr. Diana Tache.
Pentru o recuperare bună, contează şi vârsta pacientului, pentru că, din păcate, în ultima vreme, accidentele vasculare cerebrale au început să fie şi la tineri.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…