Din cuprinsul articolului
Un accident vascular cerebral apare atunci când circulația sângelui în creier este obstrucționată sau când un vas de sânge din creier se rupe și se varsă. Blocarea sau ruptura oprește sângele și oxigenul să ajungă la țesutul creierului.
Fără oxigen, țesuturile și celulele din creier sunt deteriorate și mor rapid, rezultând o varietate de simptome. Când celulele creierului mor, ele nu se recuperează și pot provoca vătămări ireparabile, ducând la deficiențe fizice, cognitive și mentale.
Prin urmare, este esențial ca fluxul sanguin adecvat și alimentarea cu oxigen a creierului să fie restabilite cât mai repede posibil.
Înțelegerea factorilor de risc pentru accidente vasculare cerebrale este importantă pentru prevenire. În timp ce unii factori nu sunt controlați, modificările stilului de viață și intervențiile medicale pot fi manageriate. Vârsta, în special, crește riscul de accident vascular cerebral, în special după 55 de ani.
Hipertensiunea arterială afectează arterele din tot corpul, determinându-le să se rupă sau să se înfunde mai repede. Arterele slăbite sau înfundate ale creierului cresc riscul de accident vascular cerebral în mod semnificativ, motiv pentru care controlul tensiunii arteriale este crucial pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.
Potrivit unui raport OMS, două cincimi din toate decesele cauzate de accident vascular cerebral sub vârsta de 65 de ani sunt legate de fumat. Raportul a menționat, de asemenea, „din 1964, o serie de rapoarte ale chirurgului general al Statelor Unite ale Americii privind tutunul au descris legătura dintre fumat și accident vascular cerebral” și au evidențiat câteva relații cheie:
1. Fumatul este legat de o creștere a incidenței bolilor cerebrovasculare. Chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc, fumătorii de țigări au un risc mai mare de accident vascular cerebral și o mortalitate mai mare din cauza bolilor cerebrovasculare.
2. Fumatul este legat de o creștere a riscului de apariție a diferitelor tipuri de accident vascular cerebral ischemic. Raportul a mai menționat că în 4-5 ani de la renunțarea la tutun, riscul de accident vascular cerebral este redus semnificativ.
Potrivit descoperirilor, care au fost publicate online în jurnalul The Lancet, „riscul de accident vascular cerebral poate crește odată cu creșterea consumului de alcool”. Studiul s-a concentrat pe 1.60.000 de chinezi care și-au raportat obiceiurile de a consuma alcool. Ei au fost, de asemenea, verificați pentru variațiile genelor care sunt comune la oamenii din Asia și produc un răspuns de înroșire după băutură.
Deoarece doar 2% dintre femei au raportat că consumă alcool, comparativ cu 33% dintre bărbați, rezultatele se concentrează în primul rând pe bărbați.
Excesul de țesut adipos a fost asociat cu un risc mai mare de atac ischemic tranzitoriu (AKA „mini-accident vascular cerebral”), independent de alți factori de risc vascular. Obezitatea, măsurată prin IMC, circumferința taliei sau raportul talie-șold, a fost un factor de risc substanțial pentru accidentul vascular cerebral ischemic (accidentul vascular cerebral cauzat de lipsa fluxului sanguin, mai degrabă decât de coagulare), independent de sex sau rasă.
Recunoașterea semnelor de avertizare timpurie ale unui accident vascular cerebral și acționarea rapidă poate fi diferența dintre o recuperare completă și o dizabilitate pe tot parcursul vieții. Acronimul FAST poate ajuta indivizii să-și amintească semnele:
Față (Face): Cereți persoanei să zâmbească. Se lasă o parte a feței?
Brațe (Arms): Cereți persoanei să ridice ambele brațe. Un braț prezintă slăbiciune sau derivă în jos?
Discurs (Speech): Cereți persoanei să repete o frază simplă. Este vorbirea lor neclară sau ciudată?
Ora (Time): Dacă observați oricare dintre aceste semne, este timpul să suni imediat serviciile de urgență.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…