Din cuprinsul articolului
Accident aviatic grav. Un zbor care ar fi trebuit să fie o experiență memorabilă s-a transformat într-un coșmar. Joi după-amiază, un elicopter turistic de tip Bell 206, operat de compania New York Helicopter Tours, s-a prăbușit în râul Hudson, în apropiere de Manhattanul de Jos. Toate cele șase persoane aflate la bord și-au pierdut viața, printre ele o familie din Spania cu trei copii și un important executiv al companiei Siemens, conform informațiilor publicate de Reuters.
Accidentul s-a produs în jurul orei locale 15:15, la scurt timp după decolarea aparatului de pe un heliport din centrul orașului. Elicopterul se îndrepta inițial spre nord, deasupra râului, însă la întoarcere, în apropierea Podului George Washington, a pierdut brusc altitudine. Un martor ocular a surprins momentul prăbușirii într-o înregistrare video devenită virală pe rețelele sociale. Se observă un obiect masiv căzând în apă, urmat de bucăți din elice și caroserie.
Ultimele minute înainte de accident aviatic
Jessica Tisch, comisar NYPD, a confirmat că aeronava nu se afla sub control aerian la momentul incidentului, deoarece zbura într-o zonă cu reglementări speciale. Spațiul aerian de deasupra Manhattanului este extrem de solicitat, fiind frecventat zilnic de zeci de zboruri turistice.
Secretarul pentru Transporturi, Sean Duffy, a declarat că astfel de zboruri nu beneficiază de supraveghere permanentă din partea controlului aerian. Această realitate ridică semne de întrebare privind siguranța acestor tururi, mai ales în zone dens populate.
Cine se afla în elicopter
Potrivit Reuters, printre victime se numără și Agustin Escobar, director executiv al Siemens, al cărui nume nu a fost confirmat oficial de companie sau de autorități până la închiderea ediției. Alături de el, o familie spaniolă cu trei copii și pilotul au pierit în accident. Scafandrii au recuperat cadavrele din apă. Patru persoane au fost declarate decedate pe loc, iar celelalte două au fost transportate de urgență la spital, unde medicii nu au mai putut face nimic.
Dani Horbiak, o tânără de 29 de ani din Jersey City, a relatat momentul în care a văzut elicopterul prăbușindu-se de la fereastra apartamentului ei: „Am văzut cum se rupe în aer și cum mai multe bucăți se împrăștie în apă. Am sunat imediat la 911, dar deja erau pe drum. M-a marcat profund ce am văzut.”
Siguranța zborurilor turistice, din nou sub semnul întrebării
Evenimentul tragic vine la doar câteva luni după un alt accident aviatic, produs în ianuarie, lângă aeroportul Reagan din Washington D.C., în urma căruia 67 de persoane au murit. Incidentul a determinat Administrația Federală a Aviației (FAA) să impună restricții stricte pentru elicopterele care operează în apropierea marilor aeroporturi. În lumina noii tragedii, FAA și Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) au anunțat o anchetă amănunțită.
Președinta NTSB, Jennifer Homendy, urmează să sosească la New York pentru a coordona investigațiile la fața locului. O primă declarație oficială este așteptată în cursul zilei de vineri.
O industrie profitabilă, dar expusă riscurilor
Zborurile de agrement cu elicopterul au devenit din ce în ce mai populare în New York, atrăgând atât turiști cât și localnici. Prețul unui tur începe de la 114 dolari de persoană, însă costul real pare a fi mult mai mare când se pune în balanță siguranța.
În prezent, peste 20 de companii oferă astfel de servicii. Deși multe dintre ele operează legal și respectă regulamentele în vigoare, lipsa unei reglementări unificate pentru zborurile în zone aglomerate ridică semne de întrebare.
New York Helicopter Tours nu a oferit, până acum, un punct de vedere public. Pagina oficială a companiei rămâne activă, iar zborurile pot fi încă rezervate online.