În numele a sute de mii de români care suferă de boli reumatice, Liga Română contra Reumatismului protestează față de încercările unor persoane din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate de a limita drastic accesul la tratament al pacienților diagnosticați cu Poliatrită Reumatoidă (PR) la terapii biologice, în flagrantă contradicție cu prevederile prevăzute în Programul de guvernare.
În ciuda faptului că Guvernul României a aprobat la 12 ianuarie ac HG 18/2017, care prevede că începand cu 1 martie ac „pacientul beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect în îmbunătățirea calității vieții pacienților”, CNAS dorește introducerea nejustificată a unui set de criterii care să îngreuneze semnificativ accesul pacienților cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptățiti prin lege și să anuleze practic efectul benefic al prevederilor HG 18/2017.
Astfel, CNAS dorește:
Un asemenea demers de neînțeles contravine flagrant atât recomăndarilor internaționale, cât și unui elementar bun simț, care impune adaptarea tratamentului particularităților fiecărui pacient. Aceasta reprezintă o imixtiune inacceptabilă în actul medical și limitează drastic accesul bolnavului la tratament, condamnându-l, practic, la „durere silnică pe viață” și – în cele din urmă – la scaunul pe rotile.
2. Obligarea pacientului aflat în terapie biologică să obțină prescrierea medicației antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist și nu de la medicul de familie.
Măsura este lipsita de orice urmă de raționalitate deoarece:
3. Refuzul terapiei biologice pentru acei pacienți care nu sunt înregistrați cu prescripții decontate în sistemul electronic al CNAS.
Măsura este, în cel mai bun caz, un afront adus zecilor de mii de bolnavi care caută cu disperare să cumpere Metotrexat, un banal și ieftin medicament, esențial în tratamentul cancerului și al poliartritei reumatoide, dar care lipsește din farmacii. În aceste conditii, mulți bolnavi „fac rost” de medicament fie din Bulgaria, fie din Ungaria sau din Austria, pe propria cheltuială. Este absurd să refuzi terapia biologică din acest motiv, în condițiile în care Statul nu este în stare să asigure disponibilitatea unui medicament pe piața internă și pe care pacienții, în disperare de cauză, și-l procură cum pot și pe cheltuiala lor, din țările învecinate.
Programul de guvernare PSD prevede că: „Guvernul susține că actul medical, indiferent de nivelul și complexitatea lui să fie acordat doar în urma respectării ghidurilor și protocoalelor după model european, pentru ca pacientul să beneficieze de un tratament corect, cu efecte în planul vindecării și îmbunătățirii calității vieții”, ori măsurile propuse de CNAS vin în flagrantă contradicție cu aceste angajamente.
De asemenea, Guvernul Grindeanu și-a asumat „debirocratizarea accesului la tratament al pacienților din programele naționale, înțelegând prin aceasta, accesul pacienților la tratamentul adecvat la momentul diagnosticării. Reducerea timpului se va realiza prin desființarea comisiilor și posibilitatea medicului terapeut de a-și alege cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul său”.
Liga Română contra Reumatismului (LRR) a salutat decizia Guvernului de a desființa Comisiile Medicale, precum și declarația publică a Ministrului Sănătății care afirma, cu acea ocazie: “[Acest] demers va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice“.
Cu atât mai mult ni se pare suprinzătoare acțiunea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care reia, practic, actualul set de propuneri dintr-o inițiativă legislativă a fostei guvernări, care în luna noiembrie 2016, a încercat să impună prevederi similare, și care au fost retrase ca urmare a unor consultări publice și a criticilor vehemente formulate atât de asociațiile profesionale ale medicilor, cât și de asociațiile de pacienți.
Liga Română contra Reumatismului consideră o circumstanță agravantă faptul că CNAS dorește să impună astfel de criterii restrictive numai în specialitatea reumatologie, ceea ce ar determina o discriminare majoră a bolnavilor reumatici față de cei cu alte suferințe, în condițiile în care Statul trebuie să își trateze toți cetățenii în mod egal, nediscriminator, aplicând acealeași criterii tuturor pacienților, indiferent de boală.
Mai multe organizații care apără drepturile pacienților: Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Asociația Pavel, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania s-au alăturat protestului Ligii Române contra Reumatismului față de propunerile abuzive ale CNAS.
De asemenea, LRR a solicitat sprijin organizațiilor internaționale la care este afiliată: EULAR-PARE, AGORA etc., care urmează să se alăture protestului nostru public pentru ca drepturile legitime ale suferinzilor de poliatritră reumatoidă, ca cetățeni ai României și ai Uniunii Europene, să fie respectate.
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…
Horoscop 16 noiembrie. Se anunță o cu putere transformatoare, care îi obligă pe nativi să…
Ce înseamnă dacă visezi că zbori. Visele în care zbori sunt destul de comune și…
Zodie cu o super putere. Unii oameni par să aibă un talent special pentru a…
Un tip de masaj cu potențial preventiv pentru cancerul de sân atrage din nou atenția,…