Sari la conținut

Accesul la sistemul public de sănătate costă 50 de lei pe lună

Geta Roman

Asigurarea de sănătate plătită din buzunar este o variantă pentru sute de mii de români care își doresc să primească servicii medicale la costuri mici, dar nu au un venit. Iată ce presupune realizarea unei astfel de asigurări și unde trebuie achitată

Soțul meu este bolnav de hepatită C, iar la un moment dat a rămas fără serviciu. Pentru că medicamentele pentru boala lui sunt foarte scumpe, după ce a rămas fără job am ales să plătim în continuare asigurarea de sănătate. Costă în jur 50 de lei pe lună, iar de acești bani primește servicii ca orice altă persoană asigurată”, ne-a povestit Laura, o bucureșteancă de 40 de ani.
De la jumătatea anului 2012, serviciile unde asigurații care nu au venit, dar vor să achite asigurarea de sănătate pot să plătească au fost mutate de la casele de asigurări la administrațiile fiscale.
Cum se calculează contribuția
Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, persoanele care nu realizează venituri, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.„Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe țară, stabilit prin hotărâre a guvernului”, ne-au explicat reprezentanții Serviciului de Comunciare ANAF.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de persoane fizice, se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția. „Mai concret, conform Codului de procedură fiscală, cea mai mică sumă care se poate plăti este de 50 de lei pe lună, 5,5 la sută din salariul minim brut pe țară”, ne-a explicat Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).
Se plătește cu șase luni în urmă
Persoanele care vor să se asigure și nu pot dovedi plata contribuției, pentru a obține calitatea de asigurat, sunt obligate să achite sumele datorate lunar pe ultimele şase luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de cei care nu au niciun venit, se achită, potrivit prevederilor Codului fiscal, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.
„Mai concret, banii se plătesc la adminisrația fiscală de care aparține fiecare persoană”, mai spune reprezentanul CASMB.

Pe drumuri pentru adeverința de asigurat

Mulți dintre cei care plătesc din buzunar contribuția la sănătate sunt plimbați la casele de sănătate pentru a obține adeverințe de asigurat, pentru că în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (SIUI), ei nu apar. Asta pentru că administrațiile fiscale nu trimit date către sistemul informatic din Sănătate, pentru a se schimba automat calitatea din neasigurat în asigurat.  Aşa că oamenii trebuie să vină la casele de sănătate cu chitanţele de la Fisc pentru a se face schimbările în SIUI și pentru a le fi recunoscută calitatea de asigurat.

Cardurile greșite sau pierdute pot fi schimbate

card sus

Asiguratii care au primit carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate cu date personale incorecte,  le-au pierdut/distrus sau li s-au furat, pot solicita eliberarea unui nou document, în baza cererii și declarației pe propria raspundere care pot fi descărcate de pe site-urile caselor județene sau de pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (www.cnas.ro). În București, documentele se pot transmite doar prin serviciile poştale sau pot fi depuse direct la oricare dintre registraturile CASMB situate la următoarele adrese: str. Sergent Matei N. Dumitru nr. 1-3, sector 2, Bucureşti, str. Gheorghe Ţiteica, nr. 142, sector. 2, Bucureşti, bd. Dinicu Golescu, nr. 38, sector. 1, Bucuresti.

Regulile după care se pot face gratuit reconstrucțiile mamare

coloana sani

Numărul reconstrucțiilor mamare făcute femeilor care au suferit intervenții mutilante la nivelul sânilor este în creștere. Una dintre operații a fost făcută zilele trecute de o echipă de medici din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă  Târgu Mureș. La această intervenţie, ce a durat aproximativ trei ore, a fost supusă o pacientă de 41 de ani, din Mureș, care a fost operată de cancer mamar cu amputație de sân, în urmă cu un an, având o evoluție postoperatorie și post-tratament oncologic foarte bună. Procedurile au fost realizate gratuit în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv proteza mamară necesară pentru reconstrucţie, iar până la sfârşitul anului, în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică vor mai fi realizate patru cazuri de reconstrucţie mamară.
„Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul acestui program trebuie să existe o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară”, au explicat medicii. Sute de astfel de intervenții se pot face în toată țara, în clinici de chirurgie plastică.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel