Sari la conținut

Acces mai bun la tratamentul fără interferon pentru bolnavii cu Hepatita C

hepatita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lista alimentelor permise pacienților cu hepatită

Protocolul de prescriere a tratamentelor fără interferon  acordate gratuit pacienților cu Hepatita C, în baza contractelor cost-volum-rezultat derulate de CNAS până la finalul lunii mai 2018, a fost simplificat și clarificat, astfel încât medicii prescriptori să poată oferi tratamente tuturor pacienților eligibili.

Recent, Comisia de specialitate din Ministerul Sănătății a revizuit protocoalele terapeutice de prescriere a tratamentelor și sperăm ca noua formă a acestor protocoale să fi clarificat nelămuririle care s-au format. Deși limitele financiare ne-au impus să etapizăm tratamentul fără interferon în funcție de stadiul fibrozei pacienților, în primul contract cost-volum-rezultat am reușit să tratăm 5.800 de pacienți, iar în actualul contract în derulare, care se încheie la sfârșitul lunii aprilie, avem o țintă de 12.000 de pacienți”, a declarat Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS.

Contractele cost-volum-rezultat în vigoare sunt destinate tratamentului a 10.000 de  pacienți care au stadiile de fibroză F2, F3 și F4 și a 2.000 de pacienți care suferă de ciroză hepatică decompensată cu virusul hepatitic C.
Anul trecut, Asociația Echitate în Sănătate (AES) a facilitat dialogul între reprezentanții CNAS și medicii prescriptori (medici specialiști infecționiști și gastroenterologi) prin organizarea unor întâlniri în cele 11 centre din țară în care se acordă tratamentul fără interferon. În urma acestui dialog, AES a întocmit un raport care a însumat toate propunerile medicilor, astfel încât protocolul terapeutic inițial să fie clarificat și simplificat pentru un mai bun acces la tratament al pacienților.
Modificările aduse protocoalelor de prescriere a acestor tratamente au fost aprobate printr-un Ordin comun al  Ministerului Sănătății și CNAS, Ordinul nr. 89/300/25 ianuarie 2018, care a intrat în vigoare la începutul lunii februarie 2018, când a fost publicat în Monitorul Oficial.

Modificări ale protocoalelor de prescriere
Conform noilor reglementări, medicii specialiști pot lua în calcul stadiul de fibroză relevat de investigațiile pe care pacientul le-a făcut anterior prezentării la medic pentru obținerea tratamentului. Până la apariția acestei reglementari, gradul de fibroză, elementul cel mai important pe baza căruia se stabilește accesul la tratament, putea fi atestat doar de Fibromax, investigație realizată prin intermediul unui voucher gratuit acordat de medic. Această modificare a intervenit din cauza deselor situații în care pacienții reclamau faptul că stadiul de fibroză indicat de Fibromax era diferit de cel indicat de investigațiile anterioare. De asemenea, protocoalele lasă acum la aprecierea medicului specialist necesitatea efectuării unor investigații care, în forma inițială a protocoalelor terapeutice, erau obligatorii pentru toți pacienții (de exemplu endoscopia).
Modificările aduse protocoalelor terapeutice asigură un acces mai bun la tratament pacienților cu Hepatită C care se înscriu în criteriile de eligibilitate prevăzute de contractele în vigoare. Mai mult, faptul că acum medicul specialist este cel care decide asupra necesității efectuării unor anumite investigații pentru diagnosticarea corectă a pacienților duce la scurtarea timpului de întocmire a dosarelor și, implicit, la un acces mai rapid la tratament.
Tratamentele fără interferon se acordă pacienților cu Hepatita C în 11 centre din țară: București, Constanța, Cluj – Napoca, Craiova, Timișoara, Galați, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Oradea, Sibiu.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii ca, în cadrul noului contract cost-volum-rezultat, să ia în considerare accesul la tratamentul fără interferon pentru toţi pacienţii care suferă de Hepatita C, indiferent de stadiul în care se află

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel