Din cuprinsul articolului
La cinci ani după apariţia pandemiei COVID-19, Academia de Medicină din Franţa consideră că virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit dintr-o eroare a laboratorului din Wuhan (China). În noul său raport, instituţia franceză formulează o serie de recomandări privind atât gestionarea riscurilor în cercetare, cât și monitorizarea apariției virale.
”97% din membrii Academiei de Medicină au votat aproape în unanimitate pentru a spune că noi credem că SARS-CoV-2 este rezultatul unei erori de laborator și că trebuie să învățăm din aceasta pentru a lua măsuri de precauție în viitor”, a dezvăluit Prof. Jean-François Delfraissy, după cum notează site-ul sciencesetavenir.fr.
„Este adevărat că, în calitate de virusolog, nu văd multe argumente în favoarea apariției naturale a virusului SARS-CoV-2”, a adăugat Prof. Christine Rouzioux, virusolog la Spitalul Necker (Paris).
Într-un nou raport, Academia de Medicină face un bilanț al cunoștințelor despre originea virusului care a provocat pandemia de Covid-19 pentru a recomanda o îmbunătățire majoră a supravegherii apariției zoonozelor (boli transmise de la animale la om) și, mai ales, o mai mare grijă la măsurile de siguranță în privința manipulării de probe biologice în laboratoare.

Argumente în favoarea erorii de laborator
În 2019, laboratorul Wuhan lucra de fapt la coronavirusuri, subliniază noul raport. Un alt element surprinzător a fost faptul că primele secvențe de SARS-CoV-2 obținute la începutul epidemiei din China erau foarte omogene. „Un virus ARN suferă mutații foarte rapide, deci era un virus care circulase foarte puțin”, comentează Christine Rouzioux, potrivit sursei citate de tvrinfo.ro.
Prof. Patrick Berche, microbiolog, este de aceeași părere. „Odată pus în circulație, acest virus explodează de mutații, dar când este descoperit nu există niciun semn de adaptare la o gazdă intermediară!”
În plus, virusul are în materialul său genetic secvența unui loc de scindare pentru o proteină numită furină. „Această caracteristică facilitează scindarea dintre S1 și S2 și crește considerabil afinitatea proteinei Spike a virusului pentru celulele umane și, prin urmare, infecțiozitatea sa”, explică Christine Rouzioux.
Patrick Berche subliniază caracterul straniu al epidemiologiei pandemiei. „Animalele din piața Wuhan sunt transportate din alte locuri, dar nu a existat niciun focar animal sau uman la punctul de plecare al acestor convoaie. Este ca și cum totul ar fi apărut ca prin magie în Wuhan”.
Acest lucru este în contrast cu epidemiile anterioare, cum ar fi MERS (un văr al SARS-CoV-2) în 2013, care a declanșat mai multe focare separate. În schimb, au existat puține argumente în favoarea posibilității unei apariții naturale a virusului, având în vedere că SARS-CoV-2 nu a fost găsit niciodată la o gazdă intermediară și că nu a fost identificat niciun virus ancestral, au adăugat cercetătorii.
Nevoia de măsuri de biosecuritate mai stricte
Scopul real al raportului Academiei de Medicină este de a trage învățăminte din această experiență și nu de a rezolva problema originii Covid-19, care nu va primi niciodată un răspuns definitiv.
„Lucrările în curs la Wuhan au fost efectuate în laboratoare BSL2, care sunt inadecvate în ceea ce privește bioprotecția personalului și a mediului”, subliniază Christine Rouzioux. Laboratoarele BSL2 utilizează hote cu flux laminar (cu un flux de aer care reduce riscul de contaminare).
Însă manipularea unor virusuri periculoase de acest tip ar necesita un laborator BSL3, care impune purtarea de măști, halate și mănuși, precum și o eliminare mai strictă a deșeurilor.
Oamenii de știință de la Académie de Médecine susțin că trebuie să dezvoltăm „o cultură a riscului și a responsabilității” în rândul cercetătorilor. „Riscurile sunt subestimate de o serie de cercetători”, spune Christine Rouzioux.
Cercetătoarea și colegii săi solicită înființarea unor comitete de etică cu puterea de a opri experimentele în orice moment până la publicare, dacă riscul este considerat prea mare, așa cum face Institutul Pasteur.
„Problema nu este de a bloca cercetarea, ci de a accepta că unele sunt prea riscante pentru a fi dezvoltate”, insistă ei. În cele din urmă, ei propun introducerea unei „cutii negre biologice” care, la fel ca în aviație, ar facilita analiza cauzelor și consecințelor eventualelor incidente.
Monitorizarea mai atentă a apariției virusului
Cu toate acestea, nu se pune problema să se uite posibilitatea apariției naturale a virusului, cu atât mai mult cu cât apariția viitoare a unei noi pandemii nu este un subiect de dezbatere între oamenii de știință. Prin urmare, recomandările Academiei de Medicină se extind la intensificarea supravegherii apariției virușilor prin intermediul rețelelor medicale și veterinare.
„Nu trebuie să așteptăm debutul unei epidemii pentru a intensifica supravegherea circulației virusurilor. Ne-am dori ca rețelele de virusologie veterinară și umană să colaboreze, să consolideze băncile de probe și să armonizeze bazele de date”, explică Christine Rouzioux.
În acest context, retragerea Statelor Unite din OMS și din sprijinul său financiar reprezintă o preocupare majoră pentru medici. „Reducerea finanțării americane înseamnă că intrăm acum într-o zonă de risc ridicat, deoarece Europa nu poate compensa. Suntem cu toții foarte îngrijorați”, confirmă Jean-François Delfraissy, imunolog și președinte al Comitetului Consultativ Național de Etică din Franța (CCNE).
„Acest raport nu vizează interzicerea experimentelor periculoase, care sunt uneori necesare sau justificate, ci supravegherea acestora și sensibilizarea comunității științifice”, conchide el.
Pandemia de COVID-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.