Din cuprinsul articolului
Acad. Ovidiu Bojor: Regina plantelor vindecătoare; tratează bolile respiratorii, ușurează expectorația și calmează mucoasele iritate
În medicina naturistă, nalba este numită „regina plantelor vindecătoare” ți este de un real ajutor în afecțiuni respiratorii, dar și în combaterea infecțiilor.
Cunoscută în popor sub numele de cașul-popii sau bănuți, nalba crește pe lângă garduri, margini de drum sau ziduri vechi, în imediata apropiere a unei localități sau a unei așezări omenești.
Este una dintre cele mai cunoscute și apreciate plante, de la care se folosesc atât florile, cât și frunzele sau radacina. Acestea conțin cantități însemnate de mucilagii, vitaminele A,B1,B2 si C, au un efect emolient, antiinflamator și expectorant.
Întreaga plantă conţine mucilagii, cantităţi mici de tanin, lipide, fitosteroli, substanţe minerale – în special săruri de calciu şi sodiu, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C şi provitamina A, conform „Ghidului plantelor medicinal şi aromatice“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.
Acad. Ovidiu Bojor: Planta care tratează tusea, astmul și inflamațiile căilor respiratorii
Mucilagiile din nalbă aduc beneficii în caz de afecțiuni ale aparatului respirator, cum sunt faringitele, laringitele, traheitele și bronșitele. Efectul pozitiv al nalbei poate fi potențat dacă o combini cu extract de eucalipt.
Pe cale externă, gargara cu nalbă ameliorează simptomele amigdalitelor.
De asemena, băile cu plantă ajută în inflamațiile mucoaselor oculare, vaginale și rectal. În plus, are proprietăți benefice în arsuri, zgârieturi, abcese, furunculoză, inflamațiile ale pielii și înțepături de insecte.
Planta poate fi utilizată și ca laxativ ușor, dar și în inflamații ale mucoaselor gastrointenstinale și ale vezicii urinare.
Simptomele bolilor de rinichi pot fi ameliorate cu decoctul dintr-o linguriță de răzătura de rădăcină uscată de nalbă la 200 ml apă, care se fierbe câteva minute. Se beau două căni pe zi pâna la vindecare.
Nalba: cum se prepară
Se pune linguriță de plantă la macerat într-un sfert de litru de apă rece peste noapte. Dimineața se încălzește ușor.
Nalba s-a dovedit extrem de benefică consumată mai ales sub formă de ceai, pentru următoarele afecțiuni:
- Inflamații ale mucoaselor interne
- Inflamații ale cavității bucale
- Gastrită
- Ulcer gastric, ulcer intestinal
- Inflamații ale vezicii urinare
Nalba se poate consuma și sub formă de supă, preparată din frunzele plantei, amestecată cu orz. Se lasă orzul la fiert, iar după ce s-a răcit, se adaugă și frunzele de nalbă tocate.
Datorită substanţelor pe care le conţine, planta are acţiune emolientă, uşurând expectoraţia. Extern, acţionează benefic ca emolient în iritaţiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale şi rectale. Se recomandă în faza a doua a bronşitelor, precum şi în bronşita cronică.
Infuzie de nalbă
- Intern, se prepară sub formă de infuzie din două linguri de frunze şi flori la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi, îndulcite preferabil cu miere.
- Extern, se prepară din 3-4 linguri de frunze la o cană cu apă un decoct scurt – în 5 minute.
Se clăteşte cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot face comprese sterile contra uscăciunii ochilor. Decocotul poate fi util şi în spălăturile vaginale şi rectale. Nu are contraindicaţii.