Sari la conținut

Acad. Ovidiu Bojor: Planta românească uimitoare în imunitate scăzută, artrite și infecții

Acad. Ovidiu Bojor recomandă o plantă românească ideală pentru probleme cu imunitatea, infecții, artitre sau abcese. Este vorba de arnica (Arnica montana), planta medicinală ale cărei principale proprietăți terapeutice o recomandă în tratarea rănilor, contuziilor sau a luxațiilor, în ameliorarea durerilor reumatice, pentru imunitate scăzută, pentru durerile de sâni, abcesele dentare, artrite, infecții bacteriene și fungice.

Planta crește în România prin fânețele și pășunile din zona montană și subalpină, potrivit acad. Cf. Ovidiu Bojor în cartea sa, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z).

Eficientă, în multe probleme de sănătate

Arnica se caracterizează printr-o printr-o inflorescență terminală, de culoare galbenă, însoțită de două inflorescențe laterale, situate sub cea terminală.

I se mai spune iarba soarelui, carul zânelor, tata oilor. În scopuri medicinale, se recoltează numai inflorescența terminală.

”Arnica conține lactone sesquiterpenice antiinflamatorii, cea mai importantă din punct de vedere medicinal fiind helenalina. Conține și carotenoizi, uleiuri volatile și flavonoide, care întăresc vasele de sânge.

Datorită proprietăților antireumatismale și antiinflamatoare, arnica intră în compoziția a numeroase geluri, unguente, creme și uleiuri, pentru a combate contracturile musculare, durerile reumatice și postraumatice. Planta se utilizează atât extern, de cele mai multe ori, cât și intern, în doze mici, sub stricta supraveghere a unui fitoterapeut. În uz intern, arnica este folosită pentru că moderează activitatea centrilor nervoși superiori, având efecte antialgice și sedative”, potrivit marelui profesor Ovidiu Bojor.

Arnica este eficientă și în cazul unor probleme de sănătate care se manifestă prin dureri și stări febrile, indiferent că ele au la origine o infecție de natură microbiană sau fungică.

Cum se prepară infuzia de arnică

Pentru sportivi, preparatele pe bază de arnică ajută atât înaintarea activităților sportive, în vederea pregătirii mușchilor pentru efort, cât și după activitate fizică, când combat contracturile musculare și febra musculară.

Unii specialiști recomandă arnica și în leziunile cancerelor de piele.

Infuzia de arnică se obține din o linguriță de flori uscate și 250 ml de apă. Se infuzează planta timp de 5 minute, apoi se strecoară ceaiul și se face gargară în caz de laringită, faringită sau răgușeală.

ATENȚIE! Utilizată intern, în doze mai mari decât cele prescrise de fitoterapeuți, arnica devine toxică, poate da chiar paralizie. Nu se aplică nici extern, pe plăgile deschise, care au suprafețe mari.

REȚINEȚI! Arnica nu este recomandată pentru copii sub 3 ani, iar pentru ceilalți este necesară supravegherea unui fitoterapeut.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel