În ultima vreme se tot vorbește despre violența în familie. Zeci de femei cad victimă acestui fenomen, iar unele își pierd viața. Însă în afară abuzului fizic la care acestea sunt supuse, deosebit de grav este și abuzul emoțional la care foarte multe femeie sunt supuse și care trăiesc într-un cerc vicios, fără să aibă puterea de a ieși. De unde pleacă acest fenomen, dacă poate el să fie oprit și mai ales cine sunt adevărații vinovați am discutat Alex Ștefan, psiholog la Asociația ExtraOrdinary.
Abuzul emoțional este practic o formă de violență domestică cu implicații grave. Acest fenomen de abuz psihologic este caracterizat prin expunerea unei persoane la comportamente care îi produc traume emoţionale, anxietate, sindrom de stres posttraumatic. Se poate manifesta prin agresiune verbală, comportamente dominante sau chiar comportamente de gelozie nejustificate.
Chiar dacă nu are o componentă violentă, fizică, acest tip de abuz are același rezultat – teama de partener sau teama de părinte, în cazul copiilor care sunt supuși la acesta formă de abuz.
Abuzul emoțional este un fenomen care cuprinde o multitudine de forme și manifestări a căror efecte se răsfrâng asupra întregii vieți a individului. Aici regăsim de exemplu, incapacitatea unuia dintre membrii familiei de a se simți în siguranță lângă partenerul de viață, incapacitatea de a se exprima liber de teama unei reacții, incapacitatea de păstra relații adecvate cu alte persoane fie din familia de bază, fie prieteni, de teama reacției partenerului. Victimele abuzului de cele mai multe ori nu sunt conștiente de ceea ce li se întâmplă, tolerează abuzul, pentru ca sunt deja familiarizate cu el chiar din copilărie, ne-a explicat psihologul Alex Ștefan.
Specialistul spune și că cele mai des întâlnite situații de abuz emoțional au legătură cu bărbatul, cu partea masculină care de multe ori încearcă să domine în relația sa cu partenera de viață.
Familia de proveniență în care a copilărit adultul agresor, familia ca entitate de sine stătătoare este elementul central pe care trebuie să îl avem în vedere atunci când încercăm să deslușim această problemă. Mai exact, se poate afirma că adultul care a copilărit într-un mediu nefavorabil unei bune dezvoltării psihoindividuale, un mediu în care abuzul emoțional al unui membru al familiei s-a restrâns și asupra copiilor, fără suportul unui specialist, va avea toate șansele să își creeze la rândul lui același tipar al relațiilor în familia pe care și-o va forma. De asemenea, la rândul lor copiii lui vor avea toate șansele să ducă mai departe această “moștenire”, dacă nu se intervine la timp, ne-a mai explicat specialistul.
Acesta spune că nu există un vinovat. Sunt numai modele greșite, transmise din generație în generație care pot fi stopate cu dificultate, iar un aport considerabil îl are educația.
Ce se poate face:
Alex Ștefan spune că este obligatoriu ca orice om să aibă acces la o educație centrată pe prezent, pe nevoile societății actuale.
Când vorbim despre abuzul emoțional, primul gând ne duce la tatăl care își abuzează emoțional soția, dar și la mama care își abuzează emoțional copiii, însă acest lucru se poate răsfrânge și în mediile conexe în care activează membrii familiei, serviciu, familie extinsă, poate chiar și prieteni. De aceea trebuie să investim în educație. Un copil educat va fi un câștig pentru societate și chiar pentru omenire, iar un mediu de creștere și dezvoltare empatic și armonios reprezintă elementul care poate sta la baza dezvoltării acestuia, dar și materialul din care el se construiește și se reconstruiește, a mai spus specialistul.